Χαιρετισμός για specialists

Χαιρετισμός για specialists

Φίλες και φίλοι.

Αγαπητά μου παιδιά.

Θέλω να σας ευχαριστήσω για τη μεγαλειώδη παρουσία σας σήμερα εδώ, στην Κεντρική Πλατεία Νέων Μουδανιών για τη συμμετοχή σας στον αγώνα δρόμου «γίνε Specialistas” , 1000m για μαθητές Δ’, Ε’, ΣΤ’ Δημοτικού και 6.000m για παιδιά από 12 εώς 112 χρονών.

 

Θέλω να ευχαριστήσω ιδιαιτέρως γι’ αυτή τη διοργάνωση:

 

– Τον κ. Κασκανιώτη Ανδρέα – Δ/ντη του Ειδικού Δημοτικού Σχολείου Νέας Προποντίδας.

– Την κα Κατσιώλα Στέλλα- Κοινωνική Λειτουργό, στο Ειδικό Δημοτικό Σχολείο Νέας Προποντίδας.

– Την κα Εμμανουηλίδου Αθανασία – επί χρόνια Προϊσταμένη του Ειδικού Νηπιαγωγείου Νέας Προποντίδας και νυν εκπαιδευτικό στο ΚΕΣΥ Πολυγύρου.

– Όλο το εκπαιδευτικό προσωπικό του Ειδικού Δημοτικού Σχολείου και Νηπιαγωγείου Νέας Προποντίδας.

– Όλους τους Συλλόγους, τις Ομάδες, τους Εθελοντές κι όλους εσάς που βοηθήσατε και συμμετέχετε για να πραγματοποιηθεί η τόσο αυτή σημαντική διοργάνωση.

 

Είναι μία πρωτοβουλία που αναδεικνύει το ανθρώπινο πρόσωπο του Δήμου Νέας Προποντίδας που αναδεικνύει την προτεραιότητα που δίνουμε ως Δημοτική Αρχή για τη στήριξη των συμπολιτών μας που έχουν ανάγκη τη  βοήθεια μας, για τη δημιουργία δομών και υπηρεσιών που στόχο έχουν κυρίως την στήριξη των παιδιών με αναπηρία, ώστε να τους διευκολύνουμε στην εκπαίδευση, καθώς τα χρήματα που θα συγκεντρωθούν απ’ αυτή τη προσπάθεια και τη συμμετοχή σας, θα βοηθήσουν στις ανάγκες του Ειδικού Δημοτικού Σχολείου Νέας Προποντίδας για αγορά συγκεκριμένου εξοπλισμού.

 

Κανείς δεν μπορεί ν’ αμφισβητήσει, ότι σήμερα, περισσότερο ίσως από ποτέ άλλοτε, η αντιμετώπιση του κοινωνικού αποκλεισμού των λεγόμενων ευπαθών κοινωνικά ομάδων προβάλλει ως άμεση προτεραιότητα.

 

Προσπαθούμε και θα συνεχίσουμε ως δημοτική αρχή να κάνουμε παρεμβάσεις που θα δίνουν έμφαση όχι μόνο στην αντιμετώπιση , αλλά πρωτίστως στην πρόληψη των παραγόντων που οδηγούν σε αποκλεισμό , είτε μιλάμε για κοινωνικό αποκλεισμό, είτε για αποκλεισμό από την αγορά εργασίας, είτε ακόμη και για αποκλεισμό από αγαθά και υπηρεσίες όπως είναι η εκπαίδευση η κατάρτιση, η κοινωνική φροντίδα.

 

Ο ρόλος της Τοπικής Αυτοδιοίκησης είναι καθοριστικός στην αντιμετώπιση της πρόκλησης, για τη δημιουργία μιας κοινωνίας που θα χαρακτηρίζεται από συνοχή, δικαιοσύνη και ισότητα των ευκαιριών.

 

Και είναι καθοριστικός γιατί η Τοπική Αυτοδιοίκηση ως θεσμός είναι εξ’ ορισμού, πιο κοντά στην κοινωνία περισσότερο απ’ οποιονδήποτε άλλον.

Πρέπει να γνωρίζουμε ότι, περισσότερο από 50 εκατομμύρια Ευρωπαίοι δηλαδή πάνω από 10% του συνολικού πληθυσμού της ηπείρου μας, έχουν κάποια αναπηρία.

 

Γι’ αυτούς οι καθημερινές ασχολίες, μπορεί να είναι άθλος. Και παρά το γεγονός ότι  δέχονται μεγαλύτερη βοήθεια σήμερα απ’ ότι στο παρελθόν, τα άτομα αυτά εξακολουθούν ν’ αντιμετωπίζουν τεράστια εμπόδια, που συνεπάγονται διακριτική μεταχείριση όσον αφορά την πρόσβαση στην απασχόληση, την εκπαίδευση, τις πολιτιστικές εκδηλώσεις κλπ.

 

Η κοινωνική προστασία και η ενεργή κοινωνική ένταξη των ατόμων με αναπηρία, με στόχο την ισότιμη συμμετοχή τους, σε όλους τους τομείς των σύγχρονων κοινωνιών, αποτελεί στρατηγικό άξονα της κοινωνικής πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

 

Αλλά αυτό δεν αρκεί.

Πρέπει το Κράτος, ο Δήμος κι εμείς οι ίδιοι ως απλοί πολίτες, να συνειδητοποιήσουμε την ανάγκη σεβασμού των ατόμων με αναπηρία και να διευκολύνουμε, με τις συνήθειες και τις συμπεριφορές μας, την καθημερινότητα τους.

 

Σας καλώ λοιπόν όλους, όσους συμμετέχουμε στη σημερινή εκδήλωση, να γίνουμε αναμεταδότες του μηνύματος ότι δεν πρέπει να παρκάρουμε σε ράμπες ΑΜΕΑ, δεν πρέπει να εμποδίζουμε τη διέλευση τυφλών, δεν πρέπει να παρκάρουμε στις παραλίες όπου έχουμε τοποθετήσει διαδρόμους προσβασιμότητας στη θάλασσα και γενικότερα να γίνουμε αρωγοί στην βελτίωση της ζωής αυτών των ατόμων.

 

Ο Δήμος μας δίνει έμπρακτα βάρος στην ενίσχυση και δημιουργία όλο και περισσότερων μηχανισμών στήριξης της οικογένειας, των παιδιών, των νέων, των ατόμων με αναπηρία.

 

Ξέροντας ότι κοντά μας, στη διπλανή πόρτα, μέσα στο σπίτι, καθημερινά συναναστρεφόμαστε με ανθρώπους που αντιμετωπίζουν δυσκολίες, στη ζωή περισσότερες από εμάς -και σίγουρα είναι πιο δυνατοί από εμάς- τα άτομα με ειδικές ανάγκες έχουν κάθε δικαίωμα στη ζωή αλλά και στην εκπαίδευση, στην δημιουργική απασχόληση, στην ψυχαγωγία, στη μετακίνηση και γενικότερα σε ότι αφορά την καλύτερη ποιότητα της ζωής τους.

 

Γι’ αυτό κι εμείς ως Δημοτική αρχή φροντίσαμε για:

 1. Προμήθεια εξοπλισμού ειδικού σχολείου ΕΕΕΚ Ποτίδαιας, ειδικού Δημοτικού Σχολείου και Ειδικού Νηπιαγωγείου Πορταριάς (ΕΣΠΑ)
 2. Κατασκευή κτιρίου Ειδικού Δημοτικού Σχολείου και Ειδικού Νηπιαγωγείου Δήμου Νέας Προποντίδας (Χρηματοδότηση «Φιλόδημος»)
 3. Ίδρυση Ειδικού Επαγγελματικού Γυμνάσιου και Λυκείου Δήμου Νέας Προποντίδας (σε διαδικασία)
 4. Ίδρυση Κέντρου Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών με Ειδικές Ανάγκες (ΚΔΑΠ- ΜΕΑ) Νέας Καλλικράτειας και Πορταριάς.
 5. Προμήθεια εξοπλισμού για τη λειτουργία των ανωτέρου ΚΔΑΠ (ΜΕΑ και ΑΜΕΑ)
 6. Πρόσβαση ΑΜΕΑ σε περαστικές ακτές του Δήμου Νέας Προποντίδας που περιλαμβάνει πρόσβαση ΑΜΕΑ στην παραλία Νέων Μουδανιών, Νέων Φλογητών, Νέων Πλαγίων, Νέας Καλλικράτειας, Νέας Ηράκλειας, Σάχαρα, Γεωπονικών, Βεργιάς, Σωζόπολη – Κέντρο, Σωζόπολη- Ναυτίλος με διάδρομο, αμαξίδια και τουαλέτα ΑΜΕΑ.
 7. Προμήθεια μη μόνιμού εξοπλισμού για την εξασφάλιση της προσβασιμότητας ΑΜΕΑ σε παραλίες του Δήμου μας που περιλαμβάνει πρόσβαση ΑΜΕΑ στην παραλία Νέων Μουδανιών, Νέας Ποτίδαιας, Νέων Πλαγίων και στη Νέα Καλλικράτειας με σύστημα καθοδήγησης ατόμων με μερική ή καθόλου όραση, μη μόνιμη συναρμολογούμενη διάταξη για αυτόνομη πρόσβαση ΑΜΕΑ στη θάλασσα, φορητός διάδρομος, αποδυτήρια ΑΜΕΑ κλπ (προς δημοπράτηση)
 8. Στα έργα που κατασκευάζονται για τη προσβασιμότητα ατόμων με Ειδικές Ανάγκες περιλαμβάνονται:
 • Κατασκευή 110 ραμπών
 • Διαγραμμίσεις τυφλών μήκους 11km
 • Δημιουργία χώρων δωματίου υγιεινής φροντίδας και αλλαγής ιματισμού (Changing Places) αρχικά στον οικισμό των Νέων Μουδανιών (περιοχή ναΐσκου Αγίου Γεωργίου) σύμφωνα με τα διεθνή πρότυπα και προδιαγραφές.
 • Μείωση Δημοτικών Τελών και Τελών ύδρευσης και αποχέτευσης σε ΑΜΕΑ.
 • Κατασκευή ράμπας ΑΜΕΑ στο 1ο Γυμνάσιο Νέων Μουδανιών και στο 3ο Νηπιαγωγείο Νέας Καλλικράτειας.
 • Κατασκευή ράμπας για πρόσβαση ΑΜΕΑ και WC ΑΜΕΑ στο κέντρο κοινότητας και στο κοινωνικό παντοπωλείο
 1. Τέλος με απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου παραχωρήσαμε έκταση 5 στρεμμάτων περίπου στο Σύλλογο ΑΜΕΑ «Η ΑΓΑΠΗ» Νομού Χαλκιδικής. Στόχος είναι η κατασκευή υποδομών κτιρίου για να φιλοξενηθούν παιδιά ΑΜΕΑ της Χαλκιδικής, όταν δεν θα μπορούν να έχουν οικογενειακή φροντίδα.

 

Πιστεύω πραγματικά πως πρέπει να γίνουν πολλά και σημαντικά βήματα μπροστά, όσον αφορά την προώθηση της ιδέας της κοινωνικής αλληλεγγύης, αλλά και τη διαμόρφωση συνθηκών έμπρακτης αποδοχής των ΑΜΕΑ από το κοινωνικό σύνολο.

 

Φίλες και Φίλοι, αγαπητά μου παιδιά.

Κλείνοντας θα ήθελα να πω πως μία κοινωνία μπορεί να πάει τόσο ψηλα και να ανεβάσει τον πολιτιστικό της δείκτη ακόμη περισσότερο, αν δίνει όσο το δυνατόν περισσότερες ευκαιρίες σε όλα τα μέλη της.

 

Ο Δήμος μας θέλει, να δώσει στα παιδιά με αναπηρία περισσότερες δυνατότητες και ευκαιρίες στην εκπαίδευση τους με την αγορά ειδικού εξοπλισμού στα Ειδικά Σχολεία Νέας Προποντίδας.

 

Γιατί πιστεύουμε ότι ένας Δήμος είναι σύγχρονος και ισχυρός, μόνο όταν είναι κοντά στον πολίτη και ιδιαίτερα στον πολίτη που έχει ανάγκη από ενδιαφέρον και στήριξη.

 

Ξεκινώντας λοιπόν τον αγώνα δρόμου, θέλω να ξέρετε ότι είστε όλοι νικητές, καθώς όλοι συμμετέχετε σε αυτή την αθλητική γιορτή για τη ζωή και τις δυσκολίες, των ανθρώπων που έχουν ανάγκη τη βοήθεια μας.

 

Συμβαδίζουμε και συντρέχουμε μαζί τους, με στόχο το κοινό καλό. Συμμετέχουμε όλοι, στη μεγάλη παρέα του «Γίνε Specialistas».