Έκτακτο Δελτίο Επιδείνωσης Καιρού

Έκτακτο Δελτίο Επιδείνωσης Καιρού

Με έκτακτο δελτίο καιρού η Εθνική Μετεωρολογική υπηρεσία προειδοποιεί για κύμα καύσωνα. Συγκεκριμένα, σήμερα Παρασκευή η θερμοκρασία θα φτάσει στην ηπειρωτική Ελλάδα τους 38-39 βαθμούς κελσίου και τη νησιωτική τους 35. Αύριο, Σάββατο 3-8-2019,  θα διατηρηθεί σε υψηλά επίπεδα σε όλη τη χώρα, ενώ το απόγευμα και το βράδυ αναμένεται στη βόρεια Ελλάδα και κυρίως την Κεντρική Μακεδονία να εκδηλωθούν πρόσκαιρες καταιγίδες που κατά τόπους θα είναι έντονες. Από την Κυριακή προβλέπεται υποχώρηση της θερμοκρασίας κατά 4 με 6 βαθμούς.

 

Ο Δήμος Ν. Προποντίδας για την ανακούφιση του κοινού θα έχει ανοικτά και κλιματιζόμενα τα ΚΑΠΗ του Δήμου.

 

Οδηγίες για την αντιμετώπιση του καύσωνα:

 1. Αποφυγή έκθεσης στο ηλιακό φως. Αναζήτηση σκιερών και δροσερών σημείων. Προτίμηση στα ανοικτόχρωμα και ελαφρά ρούχα και κάλυψη κεφαλιού (καπέλο, ομπρέλα κ.ά.).
 2. . Αποφυγή βαριάς σωματικής εργασίας, ιδιαίτερα σε μέρη που συνυπάρχουν υψηλή θερμοκρασία με υγρασία, καθώς και κάτω από τον ήλιο.
 3. Ιδιαίτερη προσοχή στη διατροφή, όπως:
 • Πρόσληψη άφθονων υγρών, κατά προτίμηση νερού και φυσικών χυμών.
 • Αποφυγή των οινοπνευματωδών ποτών.
 • Ολιγοθερμιδική δίαιτα, που θα περιλαμβάνει κυρίως λαχανικά και φρούτα πάσης φύσεως, με περιορισμό των λιπαρών.
 1. Συχνά λουτρά (ντους).
 2. Τα βρέφη και τα παιδιά να ντύνονται όσο γίνεται πιο ελαφρά. Ειδικά για τα βρέφη είναι προτιμότερο τα χέρια και τα πόδια τους να είναι ελεύθερα και να μην τυλίγονται σε πάνες. Όταν κάνει ζέστη να προσφέρονται συχνά εκτός από το γάλα (μητρικό ή άλλο) και υγρά, όπως νερό κ.ά.
 3. Περισσότερη προσοχή να δοθεί στις καλούμενες ομάδες υψηλού κινδύνου του καύσωνα, που είναι:
 • Όλα τα άτομα ηλικίας άνω των 65 ετών
 • Όλα τα άτομα που πάσχουν από χρόνια νοσήματα, όπως καρδιοπάθειες, νεφροπάθειες, πνευμονοπάθειες, ηπατοπάθειες, σακχαρώδη διαβήτη κ.λ.π.
 • Όλα τα άτομα που για καθαρά ιατρικούς λόγους παίρνουν φάρμακα για τα χρόνια νοσήματά τους, όπως π.χ. τα διουρητικά, τα αντιχολινεργικά, τα ψυχοφάρμακα, τα ορμονούχα (συμπεριλαμβανομένης της ινσουλίνης και των αντιδιαβητικών δισκίων). Θα πρέπει να συμβουλεύονται το γιατρό τους για την ενδεχόμενη τροποποίηση της δοσολογίας.