Ολοκληρώθηκαν με απόλυτη επιτυχία οι δράσεις του ΓΕΛ Ν. Μουδανιών στα πλαίσια των ErasmusDays 2019

Ολοκληρώθηκαν με απόλυτη επιτυχία οι δράσεις του ΓΕΛ Ν. Μουδανιών στα πλαίσια των ErasmusDays 2019

Με απόλυτη επιτυχία ολοκληρώθηκαν οι δράσεις που διοργάνωσε το ΓΕΛ Ν. Μουδανιών στα πλαίσια των ErasmusDays 2019 (10-11-12/10/2019,https://www.erasmusdays.eu/), οι οποίες συνέπεσαν με την 4η κινητικότητα του προγράμματος “Migration biografies – Europe on the move”.

“Συγχαίρουμε τους εκπαιδευτικούς και τα παιδιά που διοργάνωσαν ενδιαφέρουσες δράσεις, οι οποίες κράτησαν αμείωτο το ενδιαφέρον των παιδιών. Τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι πρόσφυγες, όταν φεύγουν από την πατρίδα τους, ανέδειξαν με τον καλύτερο τρόπο τα παιδιά μέσα από τη δεύτερη τους δράση. Αποδείχθηκε για ακόμη μία φορά ότι η βιωματική μάθηση παρουσιάζει καλύτερα αποτελέσματα και κεντρίζει το ενδιαφέρον των συμμετεχόντων” ανέφερε μεταξύ άλλων ο Δήμαρχος Μ. Καρράς.

Συγκεκριμένα, στην πρώτη δράση καθηγητές και μαθητές με παραδοσιακές στολές παρουσίασαν παραδοσιακούς χορούς, ενώ η δεύτερη δράση δημιουργήθηκε από μαθήτριες του ΓΕΛ Ν. Μουδανιών. Ονομάστηκε Refugee Simulation Game και είναι ένα «παιχνίδι» ανάμειξη των παιχνιδιών: κυνήγι θησαυρού, “escape room” και “orienteering” (προσανατολισμού).

Ειδικότερα, οι μαθητές χωρίστηκαν σε 4 ομάδες, ανακατεμένοι ανά χώρες. Οι Έλληνες μαθητές λειτούργησαν ως «πειραματικοί συνεργοί» (γνώριζαν τις απαντήσεις αλλά θα τις έλεγαν μόνο αν οι άλλοι μαθητές έφταναν σε αδιέξοδο). Ακόμα σε κάθε «σταθμό» υπήρχαν μαθητές μας που υποδύονταν ρόλους με βάση τις ανάγκες του παιχνιδιού (π.χ. νοσοκόμα, καθηγήτρια κ.ά.). Η κάθε ομάδα ακολούθησε διαφορετική πορεία με τελική κατάληξη όλων το ΓΕΛ Ν. Μουδανιών.

Έγινε προσπάθεια μέσα από το παιχνίδι να αναδειχτούν τα παρακάτω:
α) Οι δυσκολίες που συναντούν οι πρόσφυγες στο να προσανατολιστούν στους νέους τόπους και να εντοπίσουν βασικές υποδομές π.χ. δημόσιες υπηρεσίες, μέσα μαζικής μεταφοράς, κέντρα υγειονομικής περίθαλψης κ.ά. (αυτές σχετίζονται και με το θέμα του προγράμματος μας).
β) Η Ιστορία των Μουδανιών, τα οποία δημιουργήθηκαν από πρόσφυγες που εξαναγκάστηκαν σε φυγή από τις περιοχές που κατοικούσαν από αιώνες και
γ) Τα σημαντικότερα σημεία αναφοράς και επίσκεψης στην πόλη των Μουδανιών.

Τα σημεία που επιλέχθηκαν ήταν: το άγαλμα της μητέρας και του παιδιού (πρόσφυγα) στην προβλήτα των Μουδανιών, το λιμάνι, η κεντρική εκκλησία των Μουδανιών, το ανοιχτό θέατρο, το Μουσείο Αλιευτικών Σκαφών και Εργαλείων, το κέντρο υγείας, η Παναγία Κορυφινή κ.ά.