Μήνυμα Δημάρχου Μανώλη Καρρά για τη γενοκτονία των Ελλήνων της Μικράς Ασίας

Μήνυμα Δημάρχου Μανώλη Καρρά για τη γενοκτονία των Ελλήνων της Μικράς Ασίας

Δήμαρχος Ν Προποντίδας Μ. Καρράς: “Είναι μια μέρα που οι παλιοί θυμούνται και οι νέοι πρέπει να μαθαίνουν. Εξάλλου, λαός χωρίς παρελθόν, είναι λαός χωρίς παρόν και μέλλον”.

Σήμερα, πραγματοποιούνται σε όλη τη χώρα επίσημοι εορτασμοί για μία από τις πιο θλιβερές στιγμές της Ελληνικής ιστορίας, τη Γενοκτονία των Ελλήνων της Μικράς Ασίας από το Τουρκικό Κράτος. Είναι ημέρα Εθνικής Μνήμης, που καθιερώθηκε με ομόφωνη απόφαση της Βουλής των Ελλήνων στις 24 Σεπτεμβρίου 1998, να τιμάται κάθε χρόνο στις 14 Σεπτεμβρίου. (Ο εορτασμός σε όλες τις Περιφερειακές Ενότητες της χώρας έγινε σήμερα).

Μήνυμα του Δημάρχου Ν. Προποντίδας Μ. Καρρά:

«Είναι μια ημέρα που εμάς, ως κατοίκους ενός Δήμου με έντονο το προσφυγικό στοιχείο, μάς αγγίζει ιδιαίτερα. Ήταν το 1922, όταν το μικρασιατικό μέτωπο κατέρρευσε. Ακολούθησε στρατιωτική συντριβή και ξεριζωμός χιλιάδων Ελλήνων. Ακριβώς αυτά τα γεγονότα Αυγούστου-Σεπτεμβρίου έχουν μείνει στην ιστορία ως «Μικρασιατική Καταστροφή». Έγιναν σφαγές και λεηλασίες, ενώ το δράμα κορυφώθηκε με την προσφυγιά που ακολούθησε.

Ανάμεσα στους πρόσφυγες πολλοί πρόγονοί μας που έχασαν τα πάντα. Οικογένειες διαλύθηκαν μέσα σε κλίμα οδύνης. Πολλοί άνθρωποι ποδοπατήθηκαν, χάθηκαν, πριν προλάβουν να φύγουν. Οι διηγήσεις, εξάλλου, όσων έζησαν τα γεγονότα, είναι συγκλονιστικές.

Το ελάχιστο, που εμείς οφείλουμε να κάνουμε σήμερα, είναι να μην ξεχνάμε και να τιμάμε τους προγόνους μας που ξεριζώθηκαν με τόσο βίαιο τρόπο. Αλλά καί να διδασκόμαστε από αυτούς, καθώς με το περίσσιο θάρρος τους βρήκαν τον τρόπο να ξαναστήσουν τα σπιτικά τους, να μεταφέρουν τις γνώσεις και τον πολιτισμό τους. Κατάφεραν να προκόψουν και να δημιουργήσουν σε κάθε περιοχή που εγκαταστάθηκαν.

Είναι, λοιπόν, μια μέρα που οι παλιοί θυμούνται και οι νέοι πρέπει να μαθαίνουν. Εξάλλου, λαός χωρίς παρελθόν, είναι λαός χωρίς παρόν και μέλλον».