Μ. Καρράς: Δεν θα επιτρέψουμε λάσπη και μικροπολιτική στο έργο μας

Μ. Καρράς: Δεν θα επιτρέψουμε λάσπη και μικροπολιτική στο έργο μας

Μ. Καρράς: Δεν θα επιτρέψουμε λάσπη και μικροπολιτική στο έργο μας

Ο Δήμαρχος Ν. Προποντίδας μιλά στο halkidikifocus.gr

Ικανοποιημένος εμφανίζεται ο Δήμαρχος Ν. Προποντίδας και εκ νέου υποψήφιος για τον ίδιο δημαρχιακό θώκο, Μανώλης Καρράς για το έργο που υλοποίησε η παρούσα Δημοτική Αρχή κατά τη διάρκεια της θητείας της. Σε συνέντευξη του στο halkidikifocus.gr, αναφέρεται στην εξασφάλιση σημαντικών πόρων μέσα από την αξιοποίηση όλων των χρηματοδοτικών ευκαιριών. Ταυτόχρονα απαντά στις επικρίσεις της αντιπολίτευσης, κάνοντας λόγο, κατηγορώντας την για ψεύδη.

Πόση ικανοποίηση νιώθετε από την πρώτη θητεία σας στον Δήμο Νέας Προποντίδας;

«Κοιτάξτε κα Ζολλά. Με προγραμματισμό, μεθοδικότητα, επιμονή, υπομονή, δουλειά και αγάπη για τον τόπο, για όλα τα χωριά του Δήμου μας, για την Νέα Προποντίδα, παράγαμε έργο σε όλους τους τομείς. Ειδικότερα, δρομολογήσαμε μεγαλόπνοες παρεμβάσεις από τις οποίες πολλές ολοκληρώθηκαν βρίσκονται προς δημοπράτηση και έγκριση από τις διάφορες διαχειριστικές αρχές των υπουργείων ή από ευρωπαϊκά προγράμματα. Παράλληλα εκπονούμε για νέα έργα. Επιδιώκουμε την πλήρη αξιοποίηση πόρων από πηγές και δεν θα επιτρέψουμε σε κανέναν να τα καπηλευτεί, να σταματήσει την ανάπτυξη του τόπου, χρησιμοποιώντας λάσπη και κάνοντας μικροπολιτική. Τώρα όσον αφορά στην ερώτηση ‘’πόσο ικανοποιημένος νιώθω’’ θα έλεγα ότι νιώθω ικανοποίηση για το γεγονός ότι δρομολογήθηκαν πάρα πολλά από αυτά που προγραμματίζαμε αλλά δεν είμαι απόλυτα ικανοποιημένος από την εξέλιξη των έργων και από τη χρονική στιγμή που ξεκίνησαν (κι όλα αυτά λόγω της γραφειοκρατίας του ελληνικού δημοσίου). Με αποτέλεσμα να μας κατηγορούν ότι είναι προεκλογικά πυροτεχνήματα».

Την τελευταία πενταετία υλοποιήσατε έργα σε διάφορους τομείς. Σε μία περίοδο οικονομικής δυσπραγία και περιστολής δαπανών, πώς επιτεύχθηκε η υλοποίηση σημαντικών έργων;

«Θα σας αναλύσω πώς καταφέραμε να εξασφαλίσουμε χρηματοδότηση για όλα αυτά τα έργα εμφανή και αφανή. Όλα αυτά λοιπόν τα έργα χρηματοδοτούνται είτε από ιδίους πόρους, είτε από ΕΣΠΑ, είτε από προγράμματα του Υπουργείου Εσωτερικών και πιο συγκεκριμένα από το πρόγραμμα Φιλόδημος, είτε από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, είτε από χρηματοδότηση από το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων και την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων.

Η αλήθεια είναι πως στενοχωρεί το γεγονός, ότι το τελευταίο χρονικό διάστημα σκάβεται όλη η Νέα Προποντίδα, φτιάχνονται αποχετευτικά δίκτυα, βιολογικοί καθαρισμοί, σχολεία, δρόμοι, πλατείες, παιδικές χαρές, αντιπλημμυρικά έργα, πρόσφατα εγκρίθηκε ενεργειακή αναβάθμιση σχολείων, δημιουργούνται κοινωνικές δομές, μια κοσμογονία έργων την οποία την βλέπετε καθημερινά με χρήματα που εξασφαλίζουμε από ‘όλες τις διαθέσιμες πηγές χρηματοδότησης, χωρίς την παραμικρή επιβάρυνση του πολίτη.

Δεν σταματάμε όμως εδώ, η Νέα Προποντίδα χρειάζεται και άλλα έργα, προχωράμε μαζί, συνεχίζουμε, για να αλλάξουμε τον τόπο ακόμη περισσότερο. Εμείς καταφέραμε να αξιοποιήσαμε όλα αυτά τα χρηματοδοτικά εργαλεία προς όφελος του Δήμου, και δεν αφήσαμε τίποτα να πέσει κάτω».

Τι απαντάτε στους αντιπάλους σας, οι οποίοι διατυπώνουν διάφορες αντιρρήσεις και απόψεις αναφορικά με την χρηματοδότηση που  εξασφαλίσατε από το Ταμείο Παρακαταθηκών & Δανείων και από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων;

«Θα ήθελα να απαριθμήσω όλα τα ψέματα που λέγονται από τους αντιπάλους μας, όλο αυτά τα χρόνια σχετικά με τον τρόπο που εκτελέστηκαν όλα αυτά τα έργα.

  • Πρώτο ψέμα: Λέγεται ότι τα έργα γίνονται με λεφτά του δανείου. Τα έργα που υλοποιήθηκαν , υλοποιούνται, είναι προς δημοπράτηση ή προς ένταξη είναι προϋπολογισμού της τάξεως των 180 εκατ. ευρώ. Πώς είναι δυνατόν να πληρωθεί το παραπάνω ποσό, όταν τελικά από το Δάνειο θα εκταμιευτούν 17 εκατ. ευρώ όταν ολοκληρωθούν τα έργα; Απλά μαθηματικά είναι.
  • Δεύτερο ψέμα: Λένε ότι μπορούσαμε να τα εντάξουμε σε πρόγραμμα ΕΣΠΑ. Είναι γνωστό στο πανελλήνιο ότι έργα αναπλάσεων, ασφαλτοστρώσεων και ηλεκτροφωτισμού δε χρηματοδοτούνται από το ΕΣΠΑ και ήταν μια στρατηγική επιλογή από εμάς να αποκαταστήσουμε το άθλιο οδικό δίκτυο των οικισμών, να εξαφανίσουμε τις γνωστές λακκούβες οι οποίες ήταν ατελείωτες.
  • Τρίτο ψέμα: Έχουμε ακούσει ότι αυτά τα έργα των αναπλάσεων και της οδοποιίας είναι έργα βιτρίνας και όχι αναπτυξιακά. Θεωρείτε ότι η ανάπλαση του παραλιακού μετώπου της Καλλικράτειας, της Πλατείας της Ν. Ηράκλειας, του εμπορικού Κέντρου των Ν. Μουδανιών δεν είναι αναπτυξιακά έργα για ένα καθαρά τουριστικό Δήμο; Ο επισκέπτης – τουρίστας, στο Δήμο μας τι εντυπώσεις θα αποκομίσει από ένα βομβαρδισμένο τοπίο ή από το ότι δεν θα μπορεί να σύρει τις βαλίτσες του στον δρόμο για να πάει στο ξενοδοχείο του; Θα ξαναέρθει; Θα μεταφέρει θετικές σκέψεις και εντυπώσεις; Σε καμία περίπτωση.

‘Όταν όμως επισκεφθεί έναν τόπο προσεγμένο και ανακαινισμένο, αλλάζουν οι εντυπώσεις. Δεν φτάνει μόνο ο ήλιος και η θάλασσα, χρειάζονται και οι υποδομές σε ένα τόπο για να φιλοξενήσει επισκέπτες.

  • Τέταρτο ψέμα: Έχει ειπωθεί ότι τα λεφτά θα τα πληρώσουμε εμείς και ότι υποθηκεύσαμε το μέλλον του Δήμου. Καμία σχέση με την πραγματικότητα. Δεν αυξήσαμε τα δημοτικά τέλη, είναι τα χαμηλότερα δημοτικά τέλη στη Χαλκιδική. Δεν επιβάλλαμε καμία έκτακτη εισφορά, αλλά η αλήθεια είναι ότι επιδιώκουμε την είσπραξη των ανείσπρακτών εσόδων από κακοπληρωτές, ασκώντας μια σφικτή οικονομική πολιτική κυνηγώντας και το τελευταίο ευρώ.
  • Πέμπτο ψέμα: Το δάνειο το πήρα εγώ μόνος μου χωρίς να ρωτήσω κανέναν. Αν είναι δυνατόν! Πρώτα μίλησα με έναν – έναν τους Δημοτικούς Συμβούλους και υπάρχει απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου με αυξημένη μάλιστα πλειοψηφία. Επίσης υπάρχουν ομόφωνες αποφάσεις και των είκοσι Τοπικών Συμβουλίων δηλαδή όλων των χωριών ακόμα και των εκείνων που είχαν εκλεγεί με την παράταξη της μειοψηφίας, οι οποίοι αγαπούν τον τόπο τους και μόνο. Ας μη γελιόμαστε, οι Πρόεδροι των Τοπικών και Δημοτικών Κοινοτήτων και οι Τοπικοί Σύμβουλοι είναι καθαρά άνθρωποι της προσφοράς για τον τόπο τους, χωρίς καμία ιδιοτέλεια.

Μιλάνε κάποιοι και προτρέπουν τον κόσμο να τους ακολουθήσει, να τους ψηφίσει γιατί όπως λένε δεν πρέπει να υπάρξουν άλλα χαμένα χρόνια. Ρωτάω λοιπόν, υπάρχει κάποιος πολίτης αυτού του Δήμου που μπορεί καλοπροαίρετα να δεχθεί κάτι τέτοιο; Υπάρχει κάποιος δημότης αυτού του Δήμου που δεν αναγνωρίζει έστω με δυσκολία ότι αυτά τα πέντε χρόνια είναι ίσως τα πιο δημιουργικά και για τις τρεις Δημοτικές Ενότητες; Υπάρχει κάποιος που δε γελά με τη συγκεκριμένη φράση, η οποία μάλλον από ότι λένε και οι ίδιοι έγινε λάθος επικοινωνιακό σλόγκαν και αφορά άλλον Δήμο, άλλον Δήμαρχο και άλλη προεκλογική καμπάνια;

Μήπως θα πρέπει εμείς να μιλάμε για χαμένα χρόνια; Θα με ρωτήσετε γιατί το λέω. Όλα αυτά τα πέντε χρόνια έγιναν ουκ ολίγες καταγγελίες στους Ελεγκτές Δημόσιας Διοίκησης, στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση, στην Αστυνομία, το Τελωνείο, στο Λιμεναρχείο, στη Διεύθυνση Εμπορίου Χαλκιδικής, στην Πυροσβεστική και σε όποια δημόσια αρχή μπορεί να φανταστεί ανθρώπινος νους, προκείμενου να σταματήσει η τεράστια προσπάθεια που γινόταν από έμενα, τους συνεργάτες και τα στελέχη του Δήμου για την ολοκλήρωση των έργων που θα αλλάξουν τη μορφή του.

Μου αρέσει το γεγονός ότι διοργανώνουν ημερίδες για τον Πρωτογενή Τομέα και από την άλλη καταγγέλλουν για την προμήθεια καυσίμων του Δήμου. Αποτέλεσμα μέχρι να διαλευκανθεί το γεγονός, ήμασταν αναγκασμένοι να στερήσουμε τον εφοδιασμό με το απαραίτητο πετρέλαιο το αρδευτικό δίκτυο του Δήμου και για κάποιες .μέρες – κατακαλόκαιρο – να μην ποτίζεται η παραγωγή μας.

Ποιο λεωφορείο χωρίς οδηγό από τα Τρίκαλα να κυκλοφορήσει στα χάλια που είχαν οι δρόμοι μας; Προφανώς πρώτα στα Τρίκαλα να είχαν φτιάξει τους δρόμους.