Ομιλία ανακοίνωσης υποψηφιότητας

Ομιλία ανακοίνωσης υποψηφιότητας

Παρακάτω σας παραθέτω ολόκληρο το κείμενο της ομιλίας μου, στην 1η επίσημη ανακοίνωση της υποψηφιότητας του συνδυασμού «νέα προποντίδα-Σύγχρονος Δήμος»:

“Αγαπητές φίλες και φίλοι.

Χαίρομαι ιδιαίτερα που απόψε βρίσκεστε εδώ μαζί μ’ εμένα και τους συνεργάτες μου σε αυτό το νέο ξεκίνημα του συνδυασμού Νέα Προποντίδα Σύγχρονος Δήμος.

Πέρασαν σχεδόν πέντε χρόνια από το τότε που πάλι τέτοια εποχή ζήτησα την στήριξη σας για να πραγματοποιήσουμε το όραμά μας για τον τόπο στον οποίο μεγαλώσαμε εμείς και μεγαλώνουν τα παιδιά μας. Αλήθεια, τότε, δεν σας κρύβω θεωρούσα τον εαυτό μου έμπειρο σχετικά με την τοπική αυτοδιοίκηση, εξαιτίας των πολλών χρόνων ενασχόλησής μου με τα κοινά και είχα υποσχεθεί ότι αν δεν πραγματοποιούσαμε αρκετά από αυτά, δεν θα ξαναζητούσα την στήριξή σας. Όμως με προγραμματισμό, μεθοδικότητα, επιμονή, υπομονή, δουλειά και αγάπη για τον τόπο, για όλα τα χωριά του Δήμου μας, για την Νέα Προποντίδα, παράγαμε έργο σε όλους τους τομείς, ε….. ναι λοιπόν αυτά τα μεγάλα έργα που υλοποιήθηκαν, υλοποιούνται, έργα που είναι προς δημοπράτηση, έργα που είναι προς έγκριση από τις διάφορες διαχειριστικές αρχές των υπουργείων ή από ευρωπαϊκά προγράμματα, έργα τα οποία αυτή τη στιγμή γίνονται οι μελέτες τους, έργα που προγραμματίζονται, δεν θα αφήσουμε να πάνε χαμένα, δεν θα επιτρέψουμε σε κανέναν να τα καπηλευτεί, να σταματήσει την ανάπτυξη του τόπου, χρησιμοποιώντας λάσπη και κάνοντας μικροπολιτική.

Γι’ αυτό, θα σας κάνω μια μικρή σε βάθος ανάλυση, πως καταφέραμε να εξασφαλίσουμε χρηματοδότηση για όλα αυτά τα έργα εμφανή και αφανή, γιατί πέρα από το γεγονός ότι σκάβεται ολόκληρη η Νέα Προποντίδα υπάρχει και πολλή δουλειά που είχε ως επίκεντρο τον άνθρωπο και είμαι βέβαιος ότι πολλοί από εσάς δεν γνωρίζεται τι έχει γίνει, γιατί απλά δεν χρειάστηκε να ζητήσετε την συνδρομή των υπηρεσιών του Δήμου.

Όλα αυτά λοιπόν τα έργα χρηματοδοτούνται

 • είτε από ιδίους πόρους
 • είτε από ΕΣΠΑ
 • είτε από προγράμματα του Υπουργείου Εσωτερικών και πιο συγκεκριμένα από το πρόγραμμα Φιλόδημος,
 • είτε από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων,
 • είτε από χρηματοδότηση από το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων και την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων.

Θα ήθελα να κάνω μια αναφορά για όλα αυτά τα ψέματα που λέγονται από τους αντιπάλους μας όλο αυτά τα χρόνια σχετικά με τον τρόπο που εκτελέστηκαν όλα αυτά τα έργα.

 • Πρώτο ψέμα λέγεται ότι τα έργα γίνονται με λεφτά του δανείου.

Λοιπόν τα έργα που υλοποιήθηκαν , υλοποιούνται, είναι προς δημοπράτηση ή προς ένταξη είναι προϋπολογισμού της τάξεως των 180.000.000 περίπου Ευρώ

Πως είναι δυνατόν να πληρωθούν 180.000.000 Ευρώ όταν τελικά από το Δάνειο θα εκταμιευτούν όταν ολοκληρωθούν τα έργα 17.000.000??? Απλά μαθηματικά είναι.

 • Δεύτερο ψέμα λένε ότι μπορούσαμε να τα εντάξουμε σε πρόγραμμα ΕΣΠΑ

Είναι γνωστό στο πανελλήνιο ότι έργα αναπλάσεων, ασφαλτοστρώσεων και ηλεκτροφωτισμού δε χρηματοδοτούνται από ΕΣΠΑ και ήταν μια στρατηγική επιλογή από εμάς να αποκαταστήσουμε το άθλιο οδικό δίκτυο των οικισμών, να εξαφανίσουμε τις γνωστές λακκούβες οι οποίες ήταν ατελείωτες.

 • Τρίτο ψέμα έχουμε ακούσει ότι αυτά τα έργα των αναπλάσεων και της οδοποιίας είναι έργα βιτρίνας και όχι αναπτυξιακά.

Θεωρείται εσείς ότι η ανάπλαση του παραλιακού Μετώπου της Καλλικράτειας, η ανάπλαση της Πλατείας της Ν Ηράκλειας, η ανάπλαση του εμπορικού Κέντρου των Ν Μουδανιών δεν είναι αναπτυξιακά έργα για ένα καθαρά τουριστικό Δήμο??? Ο επισκέπτης – ο τουρίστας, στο Δήμο μας τι εντυπώσεις θα αποκομίσει από ένα βομβαρδισμένο τοπίο ή από το ότι δεν θα μπορεί να σύρει τις βαλίτσες του στον δρόμο για να πάει στο ξενοδοχείο του??? θα ξαναέρθει? Θα μεταφέρει θετικές σκέψεις και εντυπώσεις? Σε καμία περίπτωση. ‘Όταν όμως επισκεφθεί έναν τόπο προσεγμένο, ανακαινισμένο, αλλάζουν οι εντυπώσεις. Δεν φτάνει μόνο ο ήλιος και η θάλασσα χρειάζονται και οι υποδομές σε ένα τόπο για να φιλοξενήσει επισκέπτες.

 • Τέταρτο ψέμα Έχει ειπωθεί ότι τα λεφτά θα τα πληρώσουμε εμείς και ότι υποθηκεύσαμε το μέλλον του Δήμο.

Καμία σχέση με την πραγματικότητα. Δεν αυξήσαμε τα δημοτικά τελικά, έχουμε τα χαμηλότερα δημοτικά τέλη στη Χαλκιδική, δεν επιβάλλαμε καμία έκτακτη εισφορά αλλά η αλήθεια είναι ότι επιδιώκουμε την είσπραξη των ανείσπρακτών εσόδων από κακοπληρωτές ασκώντας μια σφικτή οικονομική πολιτική κυνηγώντας και το τελευταίο Ευρώ.

 • Πέμπτο ψέμα Το δάνειο το πήρα εγώ μόνος μου χωρίς να ρωτήσω κανέναν. Αν είναι δυνατόν??

Πρώτα μίλησα με έναν έναν τους Δημοτικούς Συμβούλους και υπάρχει απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου με αυξημένη μάλιστα πλειοψηφία. Επίσης υπάρχουν ομόφωνες αποφάσεις και των είκοσι τοπικών συμβουλίων δηλαδή όλων των χωριών ακόμα και των τοπικών συμβουλίων που είχαν εκλεγεί με την παράταξη της μειοψηφίας, οι οποίοι αγαπούν τον τόπο τους και μόνο. Ας μη γελιόμαστε, οι πρόεδροι των τοπικών και δημοτικών κοινοτήτων και οι τοπικοί σύμβουλοι είναι καθαρά άνθρωποι της προσφοράς για τον τόπο τους, χωρίς καμία ιδιοτέλεια.

Τώρα θα σας πω την αλήθεια. Η αλήθεια είναι ότι στενοχωρεί το γεγονός, ότι το τελευταίο χρονικό διάστημα σκάβεται όλη η Νέα Προποντίδα, φτιάχνονται αποχετευτικά δίκτυα, βιολογικοί καθαρισμοί, σχολεία, δρόμοι, πλατείες, παιδικές χαρές, αντιπλημμυρικά έργα, πρόσφατα εγκρίθηκε ενεργειακή αναβάθμιση σχολείων, δημιουργούνται κοινωνικές δομές, μια κοσμογονία έργων την οποία την βλέπεται καθημερινά με χρήματα που εξασφαλίζουμε από ‘όλες τις πηγές χρηματοδότησης που μας δίνεται η δυνατότητα χωρίς την παραμικρή επιβάρυνση του πολίτη.

Δεν σταματάμε όμως εδώ, η Νέα Προποντίδα χρειάζεται και άλλα έργα, προχωράμε μαζί, συνεχίζουμε, για να αλλάξουμε τον τόπο ακόμη περισσότερο.

Εμείς καταφέραμε να αξιοποιήσαμε όλα αυτά τα χρηματοδοτικά εργαλεία προς όφελος του Δήμου, και δεν αφήσαμε τίποτα να πέσει κάτω.

Επιγραμματικά τώρα θα σας αναφέρω τι έργα υλοποιηθήκαν, υλοποιούνται, είναι προς δημοπράτηση ή προς έγκριση

Εκπαίδευση – Παιδεία

Θα αρχίσω από τον ευαίσθητο χώρο της παιδείας. Άλλωστε όλος ο αγώνας μας οικογενειακός, κοινωνικός, πολιτειακός γίνεται για την νεολαία μας, γίνεται για τα παιδιά μας.

Έγινε η προμήθεια εξοπλισμού των τμημάτων ένταξης σχολείων του Δήμου μας και συγκεκριμένα του 1ου Δημοτικού Σχολείου Ν. Μουδανιών, του 4ου Ν. Μουδανιών, των Σημάντρων, της Πορταριά, του Αγ. Μάμα, των Φλογητών – Ν. Πλαγίων, του 1ου Ν. Καλλικράτειας, του 2ου Ν. Καλλικράτειας, του Λακκώματος , του 2ου Δημοτικού Σχολείου Ν. Τρίγλιας και του Νηπιαγωγείου Αγ. Μάμα.

Κατασκευάσαμε το Γενικό Λύκειο Ν. Καλλικράτειας δίνοντας λύση σε ένα μακροχρόνιο πρόβλημα στη σχολική στέγη που αφορά την Δευτεροβάθμια εκπαίδευση στον πρώην Δήμο Ν Καλλικράτειας.

 

 • Κατασκευάζουμε το 4ο και το 5ο Νηπιαγωγείου Ν. Μουδανιών και το 4ου Νηπιαγωγείου Ν Καλλικράτειας.
 • Δημοπρατήσαμε το 3ο Νηπιαγωγείο Ν Μουδανιών και είναι να εγκατασταθεί ο εργολάβος, Έτσι δίνουμε οριστική λύση στο στεγαστικό πρόβλημα της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης στο Δήμο Νέας Προποντίδας και όλα αυτά με χρηματοδότηση από ΕΣΠΑ.
 • Αποκαταστήσαμε άμεσα σε χρόνο ρεκόρ τις βλάβες στην οροφή στο κτήριο του γυμνασίου και λυκειακών τάξεων Σημάντρων. Με δικά μας χρήματα.
 • Δημοπρατήσαμε και αναμένουμε την εγκατάσταση του εργολάβου για την αποκατάσταση βλαβών στο νηπιαγωγείο Αγ. Παύλου,του Δημοτικού σχολείου – Νηπιαγωγείου Ν. Συλλάτων και του νηπιαγωγείο Ν. Πλαγίων
 • Ολοκληρώσαμε την αποκατάσταση βλαβών στο 1ο και 2ο νηπιαγωγείο Ν. Τρίγλιας και παλαιότερα του δημοτικού σχολείου και νηπιαγωγείου Κρήνης
 • Προχωρούμε στην μετατροπή χρήσης αγροτεμαχίου στην περιοχή Αγ. Αθανασίου Ν Τρίγλιας σε χώρο εκπαίδευσης προκείμενου να κατασκευασθεί το 2ο νηπιαγωγείο.
 • Εντάξαμε στο πρόγραμμα ΕΣΠΑ κεντρικής Μακεδονίας την Ενεργειακή αναβάθμιση του 1ου Γυμνασίου Ν. Μουδανιών, του Γενικού Λυκείου (ΓΕ.Λ.) Ν. Μουδανιών,, του Γυμνασίου & Λυκειακών τάξεων Σημάντρων και του Γυμνασίου Ν. Καλλικράτειας, Έργα τα οποία είναι προς δημοπράτηση.
 • Η ενεργειακή αναβάθμιση του ΕΠΑ.Λ. Ν. Μουδανιών είναι προς ένταξη.
 • Ιδρύσαμε σχολείο 2ης ευκαιρίας το οποίο μάλιστα λειτουργεί με μεγάλη επιτυχία. Είναι το μοναδικό στη Χαλκιδική το έχει αγκαλιάσει η κοινωνία και δίνεται έτσι σε πολίτες από όλη τη Χαλκιδική που δεν κατάφεραν να πάρουν απολυτήριο γυμνασίου να πετύχουν, στο στόχο τους τώρα.

 

Αναπλάσεις κοινοχρήστων χώρων – Οδοποιία – Ηλεκτροφωτισμός

 

Η εικόνα ήταν απαράδεκτη στον τομέα αυτό και για αυτό επικεντρωθήκαμε με ιδιαίτερο ζήλο. Εσείς οι ίδιοι μας το ζητούσατε και είχατε δίκιο. Έτσι λοιπόν προχωρήσαμε στην

 • Υλοποίηση έργων υποδομής στην περιοχή επέκτασης Παραλίας Διονυσίου (κόμβος – εκκλησία) η χρηματοδότηση ήταν από ιδίους πόρους αλλά και από τις ανταποδοτικές εισφορές των οικοπέδων που εσείς πληρώσατε.
 • Επισκευάσαμε τα πεζοδρομία στην περιοχή του Αμφιθεάτρου – Κ.Α.Π.Η. Ν. Μουδανιών
 • Συντηρούμε κάθε χρόνο τους ασφαλτοστρωμένους δρόμους σε όλο το οδικό δίκτυο του Δήμου προσπαθώντας να τους διατηρήσουμε σε ικανοποιητική κατάσταση μέχρι να καταφέρουμε να τους ασφαλτοστρώσουμε ξανά.
 • Τοποθετήσαμε εκατοντάδες πινακίδες οδοσήμανσης, πολλά χιλιόμετρα διαγραμμίσεις, πολλά μέτρα στηθαία κλπ, τέτοιου είδους προμήθειες είχαν να γίνουν χρόνια.

 

Ένα μεγάλο έργο το οποίο ολοκληρώνουμε είναι η Εσωτερική οδοποιία τμημάτων οδών οικισμού Ν. Μουδανιών

 

 • Το έργο περιλαμβάνει κατασκευή πεζοδρομίων, ασφαλτόστρωση και ηλεκτροφωτισμό, έργα ολοκλήρωσης του δικτύου ύδρευσης και αποχέτευσης στην περιοχή του Ελαιώνα, στις οδούς Κανελλοπούλου, Μαν. Ανδρόνικου, Αγ. Γεωργίου, Αγ. Όρους και πλησίον των Κοιμητηρίων. Ένα από τα βασικότερα υποέργα είναι η κατασκευή αποχέτευσης όμβριων στην περιοχή του Ελαιώνα καθώς και στη συμβολή των οδών Ελευθερίας και Αγ. Γεωργίου, προς την παραλία Ν. Μουδανιών, προς Παραλία Διονυσίου με αποτέλεσμα να μην εμφανίζονται πλημμυρικά φαινόμενα στις περιοχές αυτές.
 • Κατασκευάσαμε νέες παιδικές χαρές στην Παραλία Διονυσίου, στα Ν. Μουδανιά περιοχή κλειστού γυμναστηρίου – εφορείας, και δεύτερη στην περιοχή Τσατσανέϊκα, στην Πορταριά, στην Νέα Ποτίδαια, στα Σήμαντρα,, στα Ν. Φλογητά, στον Αγ. Μάμα, στον Αγ. Παντελεήμονα στο Ζωγράφου, στη Ν Γωνιά ,στην Ν Καλλικράτεια, στον Άγιο Παύλο, στην Ανθούπολη Καλλικράτειας, στα Νέα Σύλλατα, στο Λάκκωμα
 • Πέντε νέες παιδικές χαρές πρόκειται να δημοπρατηθούν και είναι στα Ν Μουδάνια, στις Αριζόνες Καλλικράτειας, στη Σωζόπολη, στα Ελαιοχώρια και στην Κρήνη.
 • Κατασκευάσαμε τοιχίο αντιστήριξης προστασίας του παραλιακού δρόμου Ν. Ποτίδαιας προς βιολογικό.
 • Κατασκευάσαμε τοιχία αντιστήριξης στα Σήμαντρα στην άκρη του ερείσματος της δημοτικής οδού όπισθεν της οικίας Μισαηλίδη Γεράσιμου.

 

Η Εσωτερική οδοποιία τμημάτων οδών Δ.Ε. Μουδανιών, περιλαμβάνει έργα σε όλες τις κοινότητες του πρώην Δήμου Μουδανιών

 • Για τα Ν. Μουδανιά (κατασκευή πεζοδρομίων, ασφαλτόστρωση και τοποθέτηση ηλεκτροφωτισμού)
 • Για τον Αγ. Μάμα ασφαλτόστρωση
 • Για τον Άγιο Παντελεήμονα ανακατασκευή κεντρικής πλατείας – ασφαλτόστρωση, ηλεκτροφωτισμός πλατείας, και κατασκευή σιντριβανιού
 • Για το Ζωγράφου κατασκευή πεζοδρομίων, ασφαλτόστρωση
 • Για την Παραλία Διονυσίου κατασκευή πεζοδρομίων, ασφαλτόστρωση και τοποθέτηση ηλεκτροφωτισμού, καθώς έργα απορροής ομβρίων στον κεντρικό δρόμο προς Φλογητά.
 • Για το Διονυσίου ασφαλτόστρωση
 • Για τη Πορταριά κατασκευή πεζοδρομίων, ασφαλτόστρωση και τοποθέτηση ηλεκτροφωτισμού
 • Για την Ν. Ποτίδαια κατασκευή πεζοδρομίων, ασφαλτόστρωση και τοποθέτηση ηλεκτροφωτισμού
 • Για τα Σήμαντρα κατασκευή πεζοδρομίων, ασφαλτόστρωση και τοποθέτηση ηλεκτροφωτισμού
 • Για τα Νέα Φλογητά ασφαλτόστρωση.

Το συγκεκριμένο έργο είναι σε πλήρη εξέλιξη σε όλα τα χωριά.

 

 • Ένα άλλο έργο που είναι σε πλήρη εξέλιξη είναι η ανάπλαση του εμπορικού κέντρου Ν. Μουδανιών. Η περιοχή οριοθετείται νότια από το ύψος περίπου του θαλάσσιου μετώπου του οικισμού των Ν. Μουδανιών, δυτικά από τις οδούς Ηλιοπούλου και Φωτιάδου και ανατολικά από τις οδούς Τζαβούρα, Ελιγμών και Μεγ. Αλεξάνδρου. Από την ανάπλαση – αναδιαμόρφωση των ανοικτών χώρων της προαναφερθείσας περιοχής, εξαιρείται η οδός Τζαβούρα, όπου έχουν γίνει ήδη έργα ανάπλασης. Αναλυτικότερα περιλαμβάνει:
 • Κατασκευή νέων πεζοδρομίων.
 • Τοποθέτηση νέου ηλεκτροφωτισμού.
 • Αντικατάσταση του ασφαλτοτάπητα με τσιμεντοκυβόλιθους.
 • Διευθέτηση ομβρίων περιοχής εμπορικού κέντρου με νέο αγωγό στην οδό Ζαφειρίου και κατασκευή νέων φρεατίων.
 • Κατασκευή δεύτερου αγωγού αποχέτευσης κατά μήκος της οδού Ηλιοπούλου προς αποφυγή κατά την περίοδο βροχοπτώσεων εκτόνωσης των καπακίων των φρεατίων αποχέτευσης στη περιοχή της λαϊκής αγοράς
 • Αντικατάσταση του αγωγού αποχέτευσης στην οδό Ζαφειρίου.
 • Ασφαλτόστρωση.

 

Ένα άλλο πολυσυζητημένο θέμα είναι η ανάπλαση αυλείου χώρου του ανοιχτού θεάτρου Ν. Μουδανιών. Καταβάλαμε μεγάλη προσπάθεια για να αποκτήσουμε το χώρο αυτό από την ΕΤΑΔ έναντι ανταλλάγματος δηλ μίσθωμα και όχι αγορά, γιατί για αγορά έπρεπε να ανήκει στο ΤΑΙΠΕΔ. Επίσης καταφέραμε τη χρηματοδότηση του από το ΕΣΠΑ, και περιλαμβάνει:

 • Χώρους ήπιας δραστηριότητας με διαμόρφωση ζώνης περιπάτου κατά μήκος της παραλίας, διαμόρφωση του αύλειου χώρου του ανοιχτού αμφιθεάτρου και κατασκευή δυο μικρών αναψυκτηρίων.

Χώρων έντονης δραστηριότητας, με κατασκευή παιδικής χαράς, κατασκευή skatepark, κατασκευή ποδηλατόδρομου, τοποθέτηση φωτιστικών σωμάτων, διαμόρφωση χώρων πρασίνου και κατασκευή συνοδών έργων υποδομής (π.χ. δίκτυα ομβρίων, άρδευσης, κλπ).

Ας έρθουμε τώρα στο αριθμό των θέσεων του παρκινγκ των αυτοκινήτων. Όσον αφορά την χρήση του παργκινγκ το βέβαιο είναι ότι ταλαιπωρείται ο κόσμος και προκαλούνται έντονες αντιπαραθέσεις και εκνευρισμός μεταξύ των επαγγελματιών και των καθημερινών επισκεπτών στην πόλης μας. Δυστυχώς το γεγονός ότι η κατασκευή συνέπεσε με την εκτέλεση και άλλων τριών μεγάλων έργων στα Ν Μουδανιά ήταν κάτι πέρα από τις δυνάμεις μας. Η ωρίμανση και οι αδειοδοτήσεις, των έργων αυτών συνέπεσαν μαζί και προκειμένου να μην χαθούν τα χρήματα από την Ευρωπαϊκή Ένωση προτιμήσαμε να ξεκινήσουν τα έργα. Ζητώ την κατανόηση από όλους. Πάντως προχωρούν με γρήγορους ρυθμούς, σύντομα θα ολοκληρωθούν και θα δοθούν προς χρήση. Πολύ συζήτηση για των αριθμό των θέσεων. Οι προβλεπόμενες θέσεις είναι περίπου 250 αυτοκινήτων, 5 ΑΜΕΑ και 16 μοτοσικλετών. Είμαστε μια δημοτική αρχή η οποία έχει προτεραιότητα τον άνθρωπο τον συμπολίτη μας και την ανάπτυξη του τόπου, είμαστε μια δημοτική αρχή που αφουγκράζεται τον παλμό και τους προβληματισμούς των επιχειρηματιών της πόλης έτσι αντιλαμβανόμενοι το πρόβλημα που θα δημιουργούσε η στάθμευση των λεωφορείων εντός του αυλείου χώρου του θεάτρου προγραμματίζουμε τη διαμόρφωση παρκινγκ λεωφορείων στην είσοδο της πόλης, στην περιοχή απέναντι από το κλειστό Γυμναστήριο Μουδανιών εκεί που ήταν το ΒΕΚΑΜ που κατεδαφίσαμε. Αν και είπαμε να μην κάνουμε προγραμματικές δηλώσεις σας δηλώνω ότι με αφορμή τη συζήτηση που γίνεται σχεδιάσουμε την επέκταση του παρκινγκ του Σάντρο. Εμείς είμαστε αυτοί οι όποιοι επανέφεραν στη συνείδηση του κόσμου ότι τα Μουδανιά είναι το μεγαλύτερο εμπορικό κέντρο της Χαλκιδικής και εμείς καθημερινά αποδεικνύουμε ότι μπορούμε να δώσουμε λύσεις.

 

 • Εντάξαμε την ασφαλτόστρωση αγροτικών οδών Διονυσίου, Αγίου Μάμα Ζωγράφου, της βιομηχανικής περιοχής Λακκώματος και της οδού από Σωζόπολη έως Τρίγλια. Αναμένεται η εγκατάσταση εργολάβου.

 

 • Ανάπλαση δικτύου κοινοχρήστων χώρων πίσω από το ΤΕΙ. Πρόκειται ναι γίνει ανάπλαση των δύο πλατειών που βρίσκονται εκατέρωθεν του ΤΕΙ και να κατασκευασθεί βιοκλιματικό παρκινγκ 11 στρεμμάτων στο χώρο που περιβάλλεται από την οδό Μανώλη Ανδρονικού και του καναλιού του Ελαιώνα. Η χρηματοδότηση είναι του έργου είναι από το πρόγραμμα LEADER, από το Πράσινο Ταμείο και από ιδίους πόρους.

 

 • Ηλεκτροφωτισμός πλατείας Συλλάτων

 

 • Κατασκευάσαμε σιντριβάνι στην κεντρική πλατεία Ν Καλλικράτειας

 

 • Εσωτερική οδοποιία τμημάτων οδών οικισμού Ν. Καλλικράτειας (οδοποιία στο κέντρο του οικισμού, στην περιοχή του Αγ. Νεκταρίου και του 1ου Δημοτικού Σχολείου, κατασκευή πεζόδρομου επί της οδού Οσίας Παρασκευής από το ύψος της οδού Αμπατζόγλου έως την οδό Πιτσούλη & επέκταση δικτύου αποχέτευσης ομβρίων εντός του πεζοδρόμου). Το έργο έχει ολοκληρωθεί.

 

 • Κατασκευάσαμε τοιχία αντιστήριξης στον Αγίου Παύλου (στην άκρη του ερείσματος σε τμήμα της δημοτικής οδού Αγ. Παύλου – Ν. Ηράκλειας Εσωτερική οδοποιία τμημάτων οδών στη ΔΕ Καλλικράτειας η οποία περιλαμβάνει:
 • Για τη Ν. Καλλικράτειας ασφαλτόστρωση
 • Για το Λακκώμα κατασκευή πεζοδρομίων, ασφαλτόστρωση και τοποθέτηση ηλεκτροφωτισμού
 • Για τον Αγ. Παύλο τοποθέτηση ηλεκτροφωτισμού
 • Για τη Ν. Γωνιά (ασφαλτόστρωση) και κατασκευή συντριβανιού στην κεντρική πλατεία.
 • Για τα Ν. Συλλάτα (ασφαλτόστρωση)
 • Για την Σωζόπολη (ασφαλτόστρωση και τοποθέτηση ηλεκτροφωτισμού στο παραλιακού μετώπου)
 • Για την Ν. Ηράκλειας (ασφαλτόστρωση)
 • Για τη Βεργιά (ασφαλτόστρωση)

 

Ανάπλαση κεντρικής πλατείας Ν. Ηράκλειας, που περιλαμβάνει εφαρμογή νέων υλικών επίστρωσης, κατασκευή κυκλικού χώρου συνάθροισης κοινού με πέργκολες και καθιστικά, κατασκευή παιδικής χαράς, φυτεύσεις και τοποθέτηση φωτιστικών και διακοσμητικών στοιχείων.

 

 • Ανάπλαση παραλιακού μετώπου Ν. Καλλικράτειας, επί της Λ. Νίκης, που περιλαμβάνει την ανακατασκευή των πεζοδρομίων και της οδού, την τοποθέτηση φωτιστικών και στοιχείων αστικού εξοπλισμού καθώς και την κατασκευή αγωγών και αποχέτευσης ομβρίων υδάτων.

 

 • Οδική σύνδεση Τρίγλιας με ΧΥΤΑ Ανθεμούντα – Αφορά το δρόμο από την διασταύρωση πριν την Τρίγλια (βενζινάδικο Μαυρίδης) στο δρόμο Μουδανιών Τρίγλιας μέχρι το Πλατανόρεμα.

 

 • Αποκατάσταση φθορών ασφαλτοστρωμένου δρόμου προς Χ.Υ.Τ.Α. από το Πλατανόρεμα μέχρι το όριο του Δήμου Ν. Προποντίδας με παράλληλα έργα στο ρέμα. ¨έτσι δόθηκε μία λύση σε ένα χρόνιο πρόβλημα που αφορούσε τη διέλευση των απορριμματοφόρων προς ΧΥΤΑ και όχι μέσα από την Ν Τρίγλια

 

 • Κατασκευή τοιχίων αντιστήριξης στα Πετραλώνα.

 

Εσωτερική οδοποιία τμημάτων οδών Δ.Ε. Τρίγλιας, που περιλαμβάνει:

 • Για την Ν. Τρίγλια (κατασκευή πεζοδρομίων από την κεντρική πλατεία προς Ν. Τένεδο και του κεντρικού δρόμου Ν. Τρίγλιας, ασφαλτόστρωση, ανάπλαση περιμετρικά της πλατείας, τοποθέτηση ηλεκτροφωτισμού και έργα απορροής όμβριων στον οικισμό της Ν. Τρίγλιας
 • Για την Κρήνη κατασκευή πεζοδρομίων, ασφαλτόστρωση και τοποθέτηση ηλεκτροφωτισμού.
 • Για τα Πετραλώνα ασφαλτόστρωση.
 • Για τα Ν. Πλάγια ασφαλτόστρωση, αντικατάσταση ηλεκτροφωτισμού παραλίας Ν. Πλαγίων, νέα δεντροφύτευση, αρδευτικό δίκτυο, νέες ντουζιέρες έργα απορροής ομβρίων στον οικισμό των Ν. Πλαγίων
 • Για τα Ελαιοχώρια ασφαλτόστρωση

 

 • Κατασκευή – Επισκευή πλακοσκεπούς αγωγού αποχέτευσης ομβρίων στον κεντρικό δρόμο Πετραλώνων.

 

Ύδρευση – Άρδευση – Αποχέτευση

Έργα που υλοποιήθηκαν ή υλοποιούνται:

 • Ανορύξεις – αξιοποιήσεις υδρευτικών γεωτρήσεων στη Δ.Ε. Μουδανιών του Δήμου Ν. Προποντίδας, που περιλαμβάνει την ανόρυξη οκτώ (8) νέων υδρευτικών γεωτρήσεων 2 στα Ν. Μουδανιά, 1 στα Σήμαντρα, 2 στα Φλογητά, 1 στη Ν. Ποτίδαια, 1 στον Αγ. Παντελεήμονα & 1 στην Πορταριά και την κατασκευή τριών (3) δεξαμενών (1 στα Σήμαντρα, 1 στην Πορταριά & 1 στα Ν Φλογητών) και των αγωγών μεταφοράς νερού
 • Συλλογή, μεταφορά, επεξεργασία και διάθεση λυμάτων οικισμού Σημάντρων (αποχετευτικό δίκτυο και Εγκατάσταση Επεξεργασίας Λυμάτων)
 • Αντικατάσταση και επέκταση δικτύου ύδρευσης Σημάντρων , Ζωγράφου, Πορταριάς ,Παραλίας Διονυσίου , Φλογητών, Ν Τρίγλιας και Ν Τενέδου.
 • Σύνδεση δεξαμενής με το δίκτυο ύδρευσης Ν. Μουδανιών
 • Επισκευή αντλιοστασίων ύδρευσης – άρδευσης Δήμου Ν Προποντίδας
 • Επισκευή δικτύου ύδρευσης Δήμου Νεας Προποντίδας
 • Ολοκλήρωση της κατασκευής του νέου δικτύου ύδρευσης των Ν Μουδανιών με παρεμβάσεις σε όμβρια και αποχέτευση.
 • Μετατόπιση αγωγών ύδρευσης και αποχέτευσης στην παράπλευρη οδό του οδικού τμήματος Ποτίδαιας – Κασσάνδρας στην περιοχή Ν. Ποτίδαιας
 • Αγωγός ομβρίων υδάτων Ν. Φλογητών (είσοδος Ν. Φλογητών)
 • Κατασκευή Εξωτερικών Διακλαδώσεων Δικτύου Αποχέτευσης Αναρρόφησης Τ.Κ. Φλογητών, Ν Πλαγίων.
 • Συνδέσεις δημοτικών ακινήτων με τα νέα δίκτυα ύδρευσης – αποχέτευσης Δ.Ε. Μουδανιών, που περιλαμβάνει τη σύνδεση του συνόλου των Δημοτικών κτιρίων με τα νέα δίκτυα ύδρευσης και αποχέτευσης στα χωριά που έχει κατασκευασθεί νέο δίκτυο αποχέτευσης και νέο δίκτυο ύδρευσης, στα Σήμαντρα, στο Ζωγράφου, στην Πορταριά, στα Ν. Φλογητών, στην Παραλία Διονυσίου, στην Ν. Τρίγλια και στη Νέα Τένεδο.
 • Σύνδεση νέου δικτύου Πορταριάς, Ν Φλογητών, Σημάντρων με περιφερειακό δίκτυο.
 • Έργα προστασίας σημείων υδροληψίας του Δήμου Νέας Προποντίδας.
 • Κατασκευή συλλογής, μεταφοράς και επεξεργασίας λυμάτων Παραλίας Διονυσίου -περιοχή Μουριές Δήμου Νέας Προποντίδας (αποχετευτικό δίκτυο) (προς δημοπράτηση) (Χρηματοδότηση: ΕΠΠΕΡΑΑ).
 • Εγκατάσταση Συστημάτων Τηλεμετρίας και Αυτοματισμών στα Δίκτυα Ύδρευσης και ηλεκτρονικό σύστημα εντοπισμού και ελέγχου Διαρροών στα εσωτερικά δίκτυα των χωριών του ΔΗΜΟΥ Ν. ΠΡΟΠΟΝΤΙΔΑΣ – ΦΑΣΗ Α
 • Κατασκευή αποχετευτικών δικτύων Διονυσίου και Πορταριάς, επέκταση Ε.Ε.Λ. Φλογητών – Διονυσίου και επαναχρησιμοποίηση των επεξεργασμένων λυμάτων Ε.Ε.Λ. Φλογητών – Διονυσίου, για άρδευση 2.000 στρεμμάτων αγροτεμαχίων το έργο είναι προς δημοπράτηση.
 • Αγωγός μεταφοράς νερού από εγκαταστάσεις αρσενικού σε υφιστάμενη δεξαμενή της Ν. Τρίγλιας
 • Κατασκευή αποχετευτικού δικτύου και Βιολογικός Ν. Τρίγλιας και Ν. Πλαγίων το έργο σύντομα θα δοθεί προς λειτουργία.
 • Εσωτερικό δίκτυο αποχέτευσης ομβρίων χαμηλής περιοχής Ν. Μουδανιών είναι προς δημοπράτηση έχει χρηματοδοτηθεί
 • Εκβάθυνση φράγματος Ζωγράφου (εγκατάσταση εργολάβου)
 • Αφαλάτωση. Ειδικότερα πρόκειται να κατασκευαστεί εγκατάσταση επεξεργασίας των υδάτων από τις γεωτρήσεις της περιοχής Ν. Μουδανιών, που έχουν υφάλμυρο νερό, προτού να ενσωματωθούν στο δίκτυο διανομής ύδατος. Η εγκατάσταση θα κατασκευαστεί στην περιοχή “Γλώσσα – Αντλιοστάσιο Σίμου”, θα επεξεργάζεται την εισερχόμενη παροχή με τη μέθοδο της αντίστροφης όσμωσης και θα έχει δυναμικότητα 2.000m3 ημερησίως.
 • Αντικατάσταση αγωγών ύδρευσης Ν. Μουδανιών, Σημάντρων, Αγ. Μάμα, Αγ. Παντελεήμονα,. Διονυσίου, Ζωγράφου, Ν. Ποτίδαιας, Ν. Φλογητών, Πορταριάς, Πετραλώνων, Ελαιοχωρίων, Κρήνης, Νέας Τρίγλιας, Νέας Τενέδου, Νεας Καλλικρατειας, Λακκώματος Ν Γωνιά και Σωζόπολης.
 • Ανορύξεις – Αξιοποιήσεις υδρευτικών γεωτρήσεων Δ.Ε. Καλλικράτειας του Δήμου Ν. Προποντίδας, που περιλαμβάνει τη διάνοιξη εννέα (9) υδρευτικών γεωτρήσεων, τους καταθλιπτικούς αγωγούς από τις νέες γεωτρήσεις μέχρι τη νέα δεξαμενή που θα κατασκευαστεί παράπλευρα των υφιστάμενων, την νέα δεξαμενή και το δίκτυο μεταφοράς νερού προς Σωζόπολη και Ν. Ηράκλεια (εγκατάσταση εργολάβου)
 • Αντικατάσταση αγωγών περιοχή Νεοχωράκι που αφορά ύδρευση Λακκώματος
 • Αντικατάσταση αγωγού αμιάντου στα Ν. Σύλλατα.

 

. Έργα αντιπλημμυρικής προστασίας

 

Έργα που υλοποιήθηκαν ή υλοποιούνται:

 • Αντιπλημμυρική προστασία ρέματος Διονυσίου. Ένα έργο που έχει κυρίαρχο στόχο την κατακράτηση φερτών υλών για μην επιβαρύνεται η θάλασσα.
 • Αντιπλημμυρική προστασία ρέματος περιοχής Αλμύρας Ν. Μουδανιών Στο έργο αυτό κατασκευάζεται μια λιμνοδεξαμενή έξω από τα Ν Μουδανιά χωρητικότητας 250.000 κ.μ, η οποία θα αποθηκευθεί το νερό κατά την διάρκεια της βροχόπτωσης και μετά σιγά σιγά θα εκτονώνεται με τη βοήθεια αντλιών. Έτσι θα αποφεύγονται τα πλημμυρικά και φαινόμενα στα Ν Μουδανιά
 • Αποκατάσταση θεμελίωσης τοιχίου αντιστήριξης και αγωγού ύδρευσης στη νότια είσοδο του οικισμού Σημάντρων
 • Έργα απορροής όμβριων υδάτων και προστασίας πεζοδρομίου διώρυγας Ν. Ποτίδαιας (κάτω από τη γέφυρα της Ν. Ποτίδαιας)
 • Αγωγός όμβριων υδάτων Ν. Φλογητών (είσοδος Ν. Φλογητών)
 • Αντικατάσταση αγωγών όμβριων υδάτων Νέας Τρίγλιας
 • Φράγμα Τρίγλιας. Ένα μεγάλο έργο τριπλής σημασίας για την περιοχή της Ν Τρίγλιας το οποίο έχει απασχολήσει χρόνια. Καταφέραμε ολοκληρώσαμε τις απαραίτητες μελέτες και σε συνεργασία το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης έχουμε υποβάλλει πρόταση για την έκκριση της χρηματοδότησης του έργου.

 

. Αθλητικές εγκαταστάσεις

 • Αδειοδότηση όλων των αθλητικών εγκαταστάσεων του Δήμου Νέας Προποντίδας. Ειδικότερα αφορά εργασίες ελέγχου καταλληλότητας για τις δημοτικές αθλητικές εγκαταστάσεις όπως γήπεδα ποδοσφαίρου, βοηθητικά γήπεδα ποδοσφαίρου, ποδοσφαιρικά γήπεδα 5×5, κλειστό γυμναστήριο, γήπεδα μπάσκετ, βόλεϊ, κλπ, προκειμένου αυτές να αδειοδοτηθούν – έκδοση άδειας λειτουργίας
 • Κατασκευή γηπέδου 5 x 5 Αγ. Παντελεήμονα
 • Κλειστό γυμναστήριο Δ.Κ. Σημάντρων (Χρηματοδότηση: Υπουργείο Εσωτερικών “Φιλόδημος” & Ίδιοι Πόροι).
 • (Κατασκευή γηπέδου 5×5 στον οικισμό της Ν. Γωνιάς
 • Κατασκευή γηπέδου 5×5 στον οικισμό του Λακκώματος
 • Εργασίες συντήρησης του γηπέδου Ν Τρίγλιας αποδυτηρίων, ηλεκτροφωτισμού, και διαμόρφωσης περιβάλλοντος χώρου γηπέδου Ν. Τρίγλιας.

 

Λοιπές υποδομές

 • Εργασίες συντήρησης – επισκευών και διαμορφώσεων κοιμητηρίων Δ.Κ. Σημάντρων
 • Επισκευή περίφραξης κοιμητηρίων Ζωγράφου

 

Εργασίες για τη διαμόρφωση μισθωμένων χώρων για τη λειτουργία υπηρεσιών του Δήμου στη Δ.Ε. Μουδανιών και την εγκατάσταση των κάτωθι:

 • Κέντρο Κοινότητας.
 • Κοινωνικό Παντοπωλείο.
 • Υπηρεσίες Πρόνοιας.
 • Δημοτολόγια – Ληξιαρχείο.
 • Οικονομική Υπηρεσία (Τμήμα Εσόδων).
 • Υπηρεσία Υποστήριξης Αιρετών – Γραμματεία Δημοτικού Συμβουλίου.
 • Οικονομική Υπηρεσία (Μισθοδοσία προσωπικού).
 • Προχωρήσαμε στην εκμίσθωση χώρων και στον εξοπλισμό τους με τα απαραίτητα μέσα για την καλύτερη λειτουργικότητα των υπηρεσιών του Δήμου, αλλά και δημιουργήσαμε όσο το δυνατόν γίνεται καλύτερες συνθήκες εργασίας των υπαλλήλων μας. Στόχος αυτής της ενέργειας να δημιουργήσουμε ένα εργασιακό περιβάλλον που οι εργαζόμενοι θα μπορούν να εργάζονται καλύτερα και φυσικά αυτό να αντανακλά στην παρεχόμενη υπηρεσία προς τον πολίτη.
 • Σε αυτό το σημείο θα ήθελα να αναφέρω ότι αυτό το τεράστιο έργο σε όλα τα επίπεδα διοικητικό, οικονομικό, κατασκευαστικό, προγραμματισμού πολεοδομικό, ποιότητα ζωής, εξυπηρέτησης του πολίτη, παιδείας και κοινωνικής πολιτικής, οικονομικής ανάπτυξης μπορεί εμείς να είχαμε τη βούληση αλλά συνέβαλλαν και οι εργαζόμενοι οι οποίοι με ζήλο και αγάπη προσέφεραν τα μέγιστα ώστε να επιτευχθεί ο στόχος και τους ευχαριστώ πολύ. Θα ήταν παράλειψη να μην ευχαριστήσω και στους εργαζόμενους εργαζόμενες των Νομικών Προσώπων του Δήμου, του Οργανισμού Πολιτισμού και Αθλητισμού, της Κοινωφελούς επιχείρησης, του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου και της ΕΠΟΚΑΜ οι οποίοι και αυτοί καταβάλλουν υπεράνθρωπες προσπάθειες από το δικό τους πόστο.

 

Έργα Προστασίας Περιβάλλοντος

 

 • Αποκατάσταση Χ.Α.Δ.Α. Δ.Δ. Ν. Μουδανιών , Σημάντρων και Ν Τρίγλιας
 • Γαλάζιες σημαίες

Κατά την ανάληψη των καθηκόντων μας σε όλο το Δήμο μας υπήρχαν μόνο δύο παραλίες βραβευμένες με γαλάζια σημαία και αυτές κατόπιν ιδιωτικής πρωτοβουλίας. Με συστηματική δουλειά καταφέραμε το σύνολο των παραλιών μας να είναι βραβευμένες με γαλάζια σημαία, αποδεικνύοντας την καθαρότητα της θάλασσας μας και των ακτών μας σε διεθνή φόρουμ. Ήταν μια προσπάθεια την οποία αποδέχθηκαν οι επιχειρήσεις τουρισμού, ήταν ένα πάγιο αίτημα , γιατί έτσι παρέχεται προστιθέμενη αξία στις επιχειρήσεις του κλάδου. Δείξαμε έτσι την ευαισθησία μας και την συμπόρευση του με τον ιδιωτικό τομέα προκείμενου να φέρουμε ένα καλύτερο αποτέλεσμα για τον τουρισμό.

 • Οι βραβευμένες ακτές του Δήμου Ν. Προποντίδας είναι οι παρακάτω:
 1. Παραλία Ελαιώνα/Ikos Oceania
 2. Παραλία Ν. Ποτίδαιας/Portes Beach
 3. Παραλία Ν. Ποτίδαιας-Ανατολικά Διώρυγας Τορωναίου
 4. Παραλία Σωζόπολης/Ναυτίλος
 5. Παραλία Σωζόπολης Κέντρο
 6. Παραλία Βεργιάς
 7. Παραλία Γεωπονικών-Μυκονιάτικα
 8. Παραλία Ν. Καλλικράτειας
 9. Παραλία Ν. Ηράκλειας-Σαχάρα
 10. Παραλία Αγ. Μάμα
 11. Παραλία Ν. Φλογητών
 12. Παραλία Πορταριάς
 13. Παραλία Διονυσίου
 14. Παραλία Ν. Πλαγίων
 15. Παραλία Ν. Τρίγλιας
 16. Παραλία Ν. Ποτίδαιας
 17. Παραλία Ν. Μουδανιών

 

Κοινωνική πολιτική

Σε έναν άλλο εξίσου σημαντικό τομέα που δώσαμε ιδιαίτερη προσοχή και επικεντρώσαμε τις προσπάθειές μας στους δύσκολους αυτούς καιρούς που διανύουμε είναι η προσέγγισή μας στις ευπαθείς ομάδες του δήμου μας που ξέρουμε ότι αντιμετωπίζουν προβλήματα καθημερινής επιβίωσης.

 • Α. Αποτύπωση Κοινωνικών Δομών Δήμου Ν. Προποντίδας

Στο Δήμο λειτουργούν οι εξής κοινωνικές δομές:

 • Παιδικοί – Βρεφονηπιακοί Σταθμοί.

 

Αρμόδια Υπηρεσία: Κοινωφελής Επιχείρηση Ν. Προποντίδας

α. Παιδικός Σταθμός Ν. Μουδανιών.

β. Παιδικός Σταθμός Σημάντρων.

γ. Παιδικός Σταθμός Ν. Τρίγλιας.

δ. Βρεφονηπιακός Σταθμός Ν. Καλλικράτειας.

 

Αρμόδια Υπηρεσία Οργανισμός Πολιτισμού & Αθλητισμού Δήμου Ν. Προποντίδας

ε. Δημοτικός Παιδικός Σταθμός Ν. Μουδανιών.

 

Οι παραπάνω παιδικοί σταθμοί παρέχουν υψηλού επιπέδου υπηρεσίες είναι στελεχωμένοι με άριστα εκπαιδευμένο προσωπικό πρόσφατα και οι 5 παιδικοί σταθμοί εντάχθηκαν σε πρόγραμμα χρηματοδότησης του Υπουργείου Εσωτερικών συνολικού ποσού 250.000 ευρώ.με την οποία υλοποιήσαμε – και υλοποιούμε ανακαίνιση των εγκαταστάσεων όλων των παιδικών σταθμών.

Να σημειώσουμε ότι όλοι οι παιδικοί σταθμοί μας έχουν άδεια λειτουργίας σύμφωνα με την καινούρια νομοθεσία.

 • ΚΑΠΗ λειτουργούν σχεδόν σε όλες τις δημοτικές και τοπικές κοινότητες του Δήμου Ν. Προποντίδας, όπου μεταξύ των λοιπών υπηρεσιών πραγματοποιούνται δωρεάν εξετάσεις αίματος. Στο σημείο αυτό θα πρέπει να αναφέρουμε ότι ο Δήμος Νέας Προποντίδας έχει προχωρήσει στην προμήθεια εξοπλισμού σε όλα τα Κ.Α.Π.Η. του Δήμου (τραπεζοκαθίσματα, τέντες, τηλεοράσεις και συσκευές ψύξης – θέρμανσης – air conditions κ.λ.π.).
 • Κέντρο Κοινότητας. Μία καινούρια κοινωνική δομή που οργανώσαμε μέσω χρηματοδότησης ΕΣΠΑ είναι το Κέντρο Κοινότητας Στόχος της δομής είναι να υποστηρίξει την Κοινωνική Υπηρεσία του Δήμου στην εφαρμογή πολιτικών κοινωνικής προστασίας και στην ανάπτυξη ενός τοπικού σημείου αναφοράς για την υποδοχή, εξυπηρέτηση και διασύνδεση των πολιτών με όλα τα Κοινωνικά Προγράμματα και Υπηρεσίες που υλοποιούνται στην περιοχή παρέμβασης του. Στη συγκεκριμένη δομή οι συνδημότες μας με την βοήθεια των υπαλλήλων μας καταθέτουν δικαιολογητικά που αφορούν την οικονομική τους ενίσχυση για το Κοινωνικό Επίδομα Αλληλεγγύης για τα Προνοιακά Επιδόματα το Επίδομα Στέγασης το Ειδικό Βοήθημα για τους Παλιννοστούντες τα δικαιολογητικά τους για το ΤΕΒΑ ( εδώ είναι ενταγμένα 900 περίπου άτομα αριθμός ο οποίος ξεπερνά το σύνολο όλων των υπολοίπων δήμων της Χαλκιδικής) και γενικότερα για κάθε νέα οικονομική ενίσχυση που προκύπτει από τα Υπουργεία ενώ παράλληλα τους παρέχονται πληροφορίες για ότι νέο πρόγραμμα υπάρχει για εξεύρεση εργασίας, ενώ παράλληλα παρέχεται ψυχολογική υποστήριξης σε όλους όσους αντιμετωπίζουν προβλήματα σχετικά με την αντιμετώπιση των δυσκολιών της ζωής.
 • Κοινωνικό Παντοπωλείο Η λειτουργία η κατασκευή και η πρόσληψη του προσωπικού έχει χρηματοδοτηθεί από το ΕΣΠΑ είναι όμως μια δομή που όσον αφορά τα προϊόντα που διατίθενται στους ωφελούμενους χρηματοδοτείται κατά πολύ μεγάλο ποσοστό από ιδίους πόρους του Δήμου .Είναι μία υπηρεσία που έρχεται να καλύψει το κενό για όσους δεν μπορούν να ενταχθούν στο Ταμείο Επισιτιστικής Βοήθειας Απόρων ΤΕΒΑ και αυτή τη στιγμή στο κοινωνικό παντοπωλείο είναι ενταγμένα 120 άτομα απ΄ όλο το δήμο που αντιμετωπίζουν πρόβλημα επιβίωσης
 • Τράπεζα Ένδυσης. Υπάρχει Τράπεζα ένδυσης στο Δήμο Ν,Προποντίδας όπου μπορεί ο οποιοσδήποτε να απευθυνθεί προκειμένου να του δωθούν ρούχα για τις ανάγκες που αντιμετωπίζει.
 • ΚΕΠ Υγείας. Αυτό το χρονικό διάστημα και σε λίγες μέρες θα λειτουργήσει είναι το ΚΕΠ Υγείας. Η παρέμβαση των ΚΕΠ Υγείας στοχεύει στην ενδυνάμωση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης με υπηρεσίες συντονισμού για παρεμβάσεις προληπτικών εξετάσεων και ενημέρωσης για την υγεία των δημοτών.
 • Το ΚΕΠ Υγείας συντονίζει:
 • Την οργάνωση προληπτικών εξετάσεων στους δημότες, από δημόσιους ή ιδιωτικούς φορείς καθώς και από φυσικά πρόσωπα.
 • Την δωρεάν παροχή υπηρεσιών σε ευπαθείς ομάδες.
 • Την ανάπτυξη προγραμμάτων αγωγής και προαγωγής της υγείας.
 • Συμβουλευτικός Σταθμός για την Άνοια.

Μια ευρέως διαδεδομένη ασθένεια είναι η άνοια. Στόχος της λειτουργίας του συμβουλευτικού σταθμού, είναι η ενημέρωση του κοινού σχετικά με την πρόληψη της άνοιας και την υποστήριξη των ανθρώπων που πάσχουν (μέσω μη φαρμακευτικών θεραπειών όπως ασκήσεων μνήμης, εργοθεραπείας, γυμναστικής κλπ) και η ψυχοκοινωνική στήριξη των οικογενειών τους, κατοίκων της ευρύτερης περιοχής του Δήμου Ν. Προποντίδας.

 • Οι υπηρεσίες που προβλέπεται να παρέχονται μέσω του συμβουλευτικού σταθμού από εκπαιδευμένους επαγγελματίες υγείας είναι:
 • Πρόληψη μέσα από ομάδες νοητικής ενδυνάμωσης σε ηλικιωμένους χωρίς προβλήματα μνήμης & ενημερωτικές ομιλίες στην κοινότητα,
 • έγκαιρη Διάγνωση με αξιολόγηση νοητικών λειτουργιών, υποστήριξη ανθρώπων με προβλήματα μνήμης άνω των 60 ετών με προγράμματα νοητικής ενδυνάμωσης,
 • ψυχοεκπαίδευση και υποστήριξη συγγενών και λοιπών φροντιστών και
 • δράσεις διασύνδεσης στην κοινότητα.
 • Δομές που πρόκειται να λειτουργήσουν
 • Κέντρα Ημερήσιας Φροντίδας Ηλικιωμένων – Κ.Η.Φ.Η.

Αυτή τη στιγμή κατασκευάζεται στο κληροδότημα Σελεμενάκη στην Ν Καλλικράτεια το Κέντρο Ημερήσιας Φροντίδας Ηλικιωμένων εκπληρώνοντας έτσι και την επιθυμία του διαθέτη και προέδρου της τότε Κοινότητας Ν Καλλικράτειας. Με στόχο τη φροντίδα ατόμων μη δυνάμενων να αυτοεξυπηρετηθούν απόλυτα (κινητικές δυσκολίες, πάρκινσον, άνοια, νοητικά, ψυχικά προβλήματα υγείας) των οποίων το οικογενειακό περιβάλλον που έχει αναλάβει τη φροντίδα τους, εργάζεται ή αντιμετωπίζει σοβαρά κοινωνικά ή οικονομικά προβλήματα ή προβλήματα υγείας και αδυνατεί να ανταποκριθεί στην φροντίδα που έχει αναλάβει.

 • Β. Κοινωνικές Παρεμβάσεις, Προγράμματα και Δράσεις της Κοινωνικής Υπηρεσίας Δήμου Ν. Προποντίδας

Η Κοινωνική Υπηρεσία αναπτύσσει και υλοποιεί κοινωνικές παρεμβάσεις και προγράμματα, που απευθύνονται σε όλους τους κατοίκους του Δήμου, ανεξαρτήτου ηλικίας, εθνικότητας και εκπαιδευτικού επιπέδου.

 • Οι τομείς παρέμβασης αφορούν:
 • Υλοποίηση προγραμμάτων Αντιμετώπισης της Ανθρωπιστικής Κρίσης:
 • Επιχειρησιακό Πρόγραμμα “Επισιτιστικής και Βασικής Υλικής Συνδρομής” του Ταμείου Ευρωπαϊκής Βοήθειας για Απόρους (ΤΕΒΑ/FEAD).
 • Πρόγραμμα Διανομής Αδιάθετων Προϊόντων.
 • Πρόγραμμα Αντιμετώπισης και Ανθρωπιστικής Κρίσης (υλοποιήθηκε).
 • Υλοποίηση “Εθνικού Προγράμματος Δωρεάν διανομής Ρυζιού Parbioled σε απόρους της χώρας” (υλοποιήθηκε).
 • Υλοποίηση προγράμματος Κοινωνικού Εισοδήματος Αλληλεγγύης.
 • Παροχή Προνοιακών Επιδομάτων.
 • Κάλυψη Φαρμακευτικής Περίθαλψης Ανασφαλίστων:
 • Βιβλιάρια Ανασφαλίστων έως τον Αύγουστο του 2016.
 • Πρόσβαση Ανασφαλίστων στο Δημόσιο Σύστημα Υγείας “Υγειονομική κάλυψη ανασφάλιστων και ευάλωτων κοινωνικών ομάδων”).
 • Υλοποίηση προγραμμάτων “Βοήθεια στο Σπίτι” και “Μονάδας Κοινωνικής Μέριμνας” – Αρμόδια Υπηρεσία υλοποίησης των προγραμμάτων είναι η Κοινωφελής Επιχείρηση Ν. Προποντίδας.
 • Συμμετοχή στο Πρόγραμμα Κοινωφελούς Εργασίας για Έκτιση Ποινής.
 • Μείωση Δημοτικών Τελών και Τελών Ύδρευσης και Αποχέτευσης σε Ευπαθείς Ομάδες.
 • Συμμετοχή σε Εθνικά και Τοπικά Κοινωνικά Δίκτυα:
 • Εθνικό Διαδημοτικό Δίκτυο Υγειών Πόλεων.
 • Εθνικό Δίκτυο Προαγωγής της Υγείας στους Χώρους Εργασίας.
 • Ομάδα Προστασίας Ανηλίκων του ΚΕΣΑΘΕΑ (Κεντρικό Επιστημονικό Συμβούλιο για την Πρόληψη και την Αντιμετώπιση της Θυματοποίησης και της Εγκληματικότητας των Ανηλίκων του Υπουργείου Δικαιοσύνης).
 • Πιλοτικό Δίκτυο Υπηρεσιών κατ’ οίκον νοσηλείας του Υπουργείου Υγείας στο Κέντρο Υγείας Ν. Καλλικράτειας.
 • Συμμετοχή στον Κοινωνικό Συνεταιρισμό Περιορισμένης Ευθύνης του Το.Ψ.Υ. Ανατολικού Τομέα Θεσσαλονίκης – Χαλκιδικής με τη επωνυμία “ΙΡΙΣ” (για την ενσωμάτωση και την επαγγελματική ένταξη ατόμων με ψυχοκοινωνικά προβλήματα).
 • Υλοποίηση προγραμμάτων και δράσεων προώθησης της αρχής της Ισότητας των Φύλων – Υπογραφή “Ευρωπαϊκής Χάρτας για την Ισότητα των Φύλων”.
 • Εφαρμογή Προγραμμάτων Προληπτικής Ιατρικής.
 • Εμβολιασμός Ανασφάλιστων Παιδιών σε συνεργασία με την μη κερδοσκοπική οργάνωση Αποστολή ΑΝΘΡΩΠΟΣ.
 • Τράπεζα Αίματος – Συμμετοχή σε δράσεις Συλλόγων και φορέων Εθελοντών Αιμοδοτών, όπως Λαμπαδηδρομία Εθελοντών Αιμοδοτών σε συνεργασία με τον Οργανισμό Πολιτισμού και Αθλητισμού του Δήμου Ν. Προποντίδας.
 • Ενημέρωση των δημοτών – έκδοση Δελτίων Τύπου για θέματα Δημόσιας Υγείας.
 • Φιλοξενία κινητών μονάδων προληπτικής ιατρικής.
 • Κινητό πολυϊατρείο “ΙΠΠΟΚΡΑΤΗΣ” του “Χαμόγελο του Παιδιού” για την παροχή δωρεάν προληπτικών ιατρικών και οδοντιατρικών ελέγχων σε συνεργασία με το Τμήμα Παιδείας τον Μάιο του 2016. 735 δωρεάν Ιατρικές Εξετάσεις πραγματοποιήθηκαν σε παιδιά του Δήμου μας.
 • 1ο Κινητό Εργαστήριο ενημέρωσης, εκπαίδευσης & τεχνολογίας από το «Το Χαμόγελο του Παιδιού» τον Μάρτιο και Απρίλιο του 2016. 415 παιδιά από 6 σχολεία του Δήμου επισκέφθηκαν τις πρωινές ώρες τον “ΟΔΥΣΣΕΑ” κατόπιν συνεργασίας με τους Διευθυντές των σχολικών μονάδων του Δήμου μας και το Τμήμα Παιδείας του Δήμου Ν. Προποντίδας. Τα απογεύματα παρείχαν ενημέρωση στο ευρύτερο κοινό. Η ενημέρωση αφορούσε θέματα ασφαλούς πλοήγησης στο διαδίκτυο, το διαδικτυακός εκφοβισμός (cyber bullying), το σχολικό εκφοβισμό, την κακοποίηση και πολλά άλλα σχετικά με την ασφαλή χρήση της τεχνολογίας.
 • Κινητή Μονάδα μαστογραφίας του Θεαγενείου Νοσοκομείου Θεσσαλονίκης τον Φεβρουάριο του 2019. Πραγματοποιήθηκαν εξετάσεις ψηλάφησης μαστού, μαστογραφίας και τεστ ΠΑΠ σε 200 γυναίκες. Μέρος των εξετάσεων έγινε στο Κέντρο Υγείας Ν. Καλλικράτειας και στο Θεαγένειο Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης.
 • Σύνταξη Τοπικού Σχεδίου Δράσης για την Ενσωμάτωση των ΡΟΜΑ.
 • Άλλες δράσεις της Κοινωνικής Υπηρεσίας:
 • Εθελοντισμός – μητρώο Εθελοντών του Δήμου Ν. Προποντίδας για την επίτευξη των στόχων και την υποβοήθηση του έργου της κοινωνικής προστασίας και αλληλεγγύης του Δήμου.
 • Δράσεις για την προστασία και τη στήριξη Άστεγων:
 • Δημιουργία Μητρώου Αστέγων.
 • Υλοποίηση Σχεδίου Δράσης για την αποτροπή έκθεσης τους σε κίνδυνο λόγω χαμηλών θερμοκρασιών.
 • Σίτιση σε συνεργασία με τους Παιδικούς Σταθμούς του Δήμου αλλά και με επιχειρηματίες τις περιοχής κατά τις περιόδους που είναι κλειστοί οι παιδικοί σταθμοί.
 • Παραπομπή σε υπηρεσίες υγείας.
 • Παροχή συμβουλευτικής και ψυχοκοινωνικής στήριξης.
 • Κοινωνικο-προνοιακή κάλυψη, Δωρεάν Φαρμακευτικής Περίθαλψη.
 • Υποστήριξη για διαδικασίες όπως: έκδοση πιστοποιητικού Αναπηρίας, έκδοση επιδομάτων και συντάξεων.
 • Κοινωνική επανένταξη (παραπομπή σε ξενώνες, θεραπευτήρια κ.α.).
 • Συλλογή Αιτήσεων πληγέντων από Φυσικές Καταστροφές.
 • Παροχή πρωινού σε υποσιτιζόμενους μαθητές σε συνεργασία με το Τμήμα Παιδείας του Δήμου Ν. Προποντίδας.
 • Συγκέντρωση πλαστικών καπακιών – απόκτηση αναπηρικού καροτσιού και χρήση του για την κάλυψη αναγκών Παραπληγικών και Κινητικά Αναπήρων πολιτών του Δήμου Ν. Προποντίδας.
 • Δράσεις για την ενίσχυση του έργου των Δήμων/δεκτών των Προσφυγικών ροών.
 • Υλοποίηση προγράμματος παροχής εφάπαξ Βοηθήματος για την στήριξη Καταναλωτών με χαμηλά εισοδήματα, οι οποίοι έχουν αποσυνδεθεί από το δίκτυο παροχής ηλεκτρικής ενέργειας λόγω ληξιπρόθεσμων οφειλών.
 • Ενημέρωση των δημοτών – έκδοση Δελτίων Τύπου για θέματα Κοινωνικής Προστασίας.
 • Υλοποίηση προγράμματος παροχής εναλλακτικής θητείας για Αντιρρησίες Συνείδησης.
 • Κέντρα Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών (Κ.Δ.Α.Π.)
 • Όσον αφορά τα εν λειτουργία Κέντρα Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών – Κ.Δ.Α.Π. Επισημαίνεται ότι στο Δήμο Ν. Προποντίδας λειτουργούν συνολικά 6 Κ.Δ.Α.Π.:
 • 4 Κέντρα Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών (Κ.Δ.Α.Π.).
 • 2 Κέντρα Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών με Ειδικές Ανάγκες (Κ.Δ.Α.Π. ΜΕΑ).

Στόχος είναι η δημιουργική απασχόληση των μαθητών νηπιαγωγείου και δημοτικού πέραν του ωραρίου του Σχολείου καθώς και την περίοδο των διακοπών των Χριστουγέννων, του Πάσχα και του καλοκαιριού προκειμένου να διευκολυνθούν οι εργαζόμενοι γονείς

Κέντρα Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών Δήμου Ν. Προποντίδας

 • 1ο Κέντρο Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών (ΚΔΑΠ) Ν. Μουδανιών

Διεύθυνση: Γ. Παπανδρέου 4, Ν. Μουδανιά

Δυναμικότητας 40 παιδιών, ηλικίας 5-12 ετών, ανά βάρδια.

 • Νεοϊδρυθέντα ΚΔΑΠ και ΚΔΑΠ ΜΕΑ, με έναρξη λειτουργίας τον Σεπτέμβριο 2016
 • 2ο Κέντρο Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών (ΚΔΑΠ) Ν. Μουδανιών.
 • Στεγάζεται στο 2ο Δημοτικό Σχολείο Ν. Μουδανιών.
 • Δυναμικότητας 68 παιδιών, ηλικίας 5-12 ετών, ανά βάρδια.
 • Κέντρο Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών Ν. Τρίγλιας
 • Στεγάζεται στο 1ο Δημοτικό Σχολείο Ν. Τρίγλιας.
 • Δυναμικότητας 36 παιδιών, ηλικίας 5-12 ετών, ανά βάρδια.
 • Κέντρο Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών Ν. Καλλικράτειας.
 • Στεγάζεται στο 2ο Δημοτικό Σχολείο Ν. Καλλικράτειας.

Δυναμικότητας 34 παιδιών, ηλικίας 5-12 ετών, ανά βάρδια.

 • Κέντρο Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών με Ειδικές Ανάγκες (ΚΔΑΠ ΜΕΑ)
 • Σκοπός των ΚΔΑΠ-ΜΕΑ είναι η δημιουργική απασχόληση νέων με αναπηρία, η κοινωνική τους ένταξη, η στήριξη και η βελτίωση της ποιότητας ζωής των ιδίων και των οικογενειών τους.
 • Κέντρο Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών με Ειδικές Ανάγκες (ΚΔΑΠ ΜΕΑ) Ν. Καλλικράτειας.
 • Στεγάζεται στο 1ο Δημοτικό Σχολείο Ν. Καλλικράτειας.
 • Δυναμικότητας 16 παιδιών και εφήβων.
 • Κέντρο Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών με Ειδικές Ανάγκες (ΚΔΑΠ ΜΕΑ) Πορταριάς.
 • Στεγάζεται στο Δημοτικό Σχολείο Πορταριάς.

Δυναμικότητας 25 παιδιών και εφήβων.

.

Πολιτική Προστασία

 • Αναφορικά με την Πολιτική Προστασία έχουν εκπονηθεί μνημόνια ενεργειών για:
 • Αντιμετώπιση κινδύνων από πλημμυρικά φαινόμενα.
 • Αντιμετώπιση κινδύνων από Εκδήλωση σεισμικών φαινομένων.
 • Αντιμετώπιση κινδύνων από χιονοπτώσεις & παγετό.
 • Αντιμετώπιση κινδύνων λόγω δασικών πυρκαγιών.
 • Επιπλέον εκπονήθηκε η Κατάρτιση μητρώου Εργοληπτών για τις Έκτακτες Ανάγκες με την Απόφαση της Οικονομικής Επιτροπής υπ’ αρίθμ. 25/2018 καθώς και έγκριση Πρόσκλησης του Μητρώου Εργοληπτών με την υπ’ αρίθμ. 45/2018 απόφαση της Οικονομικής Επιτροπής.
 • Σε περίπτωση εκτάκτου ανάγκης – αντιμετώπιση κινδύνων ο Δήμος μας μετά από τις παραπάνω ενέργειες έχει τη δυνατότητα αντιμετώπισης τέτοιων καταστάσεων.
 • Παράδειγμα στο οποίο φάνηκε η άμεση αντίδραση και η αποτελεσματικότητα του μηχανισμού του Δήμου ήταν η έντονη χιονόπτωση που εκδηλώθηκε την 4-1-2019 σε όλη την Επικράτεια της χώρας και όπου ο Δήμος μας κατά γενική ομολογία και σε σύγκριση με όμορους δήμους επέδειξε τρομερά αντανακλαστικά και αποκατέστησε σε λίγες μόνο ώρες την κανονική λειτουργία του οδικού δικτύου.

Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο

 • Καταφέραμε μέσα σε τέσσερις μήνες που αναλάβαμε ως διοίκηση την ίδρυση του Δημοτικού λιμενικού Ταμείου Δήμου Νέας Προποντίδας 1/4/2014 αναλάβαμε και 15/1/2015 είχε βγεί το ΦΕΚ ίδρυσης, Τι σημαίνει αυτό? Καταρχήν έχουμε τα λιμάνια στα χέρια μας και έχουμε λόγο στη διαχείριση τους αποτέλεσμα αυτή τη στιγμή που μιλάμε να έχουμε στο ταμείο του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείο αποθεματικό για την υλοποίηση έργων από ιδίους πόρους.

Παρακάτω θα σας αναφέρω μια σειρά μελετών που βρίσκονται σε εξέλιξη για να υλοποιηθούν έργα στα λιμάνια των Ν Μουδανιών, της Ν Καλλικράτειας, των Ν Πλαγίων και της Ν Ποτίδαιας.

Εκπονήθηκαν οι παρακάτω μελέτες:

 • Εκπόνηση μελετών για την ωρίμανση των απαιτούμενων έργων του Αλιευτικού Καταφυγίου Ν. Πλαγίων προκειμένου να χρηματοδοτηθούν από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Αλιείας (Χρηματοδότηση: Ίδιοι Πόροι).
 • Μελέτη οδοποιίας χερσαίας ζώνης λιμένος του αλιευτικού καταφυγίου Ν. Καλλικράτειας προκειμένου να χρηματοδοτηθούν από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Αλιείας (Χρηματοδότηση: Ίδιοι Πόροι).
 • Μελέτη ενίσχυσης παραλιακού πρανούς χερσαίας ζώνης λιμένος του αλιευτικού καταφυγίου Νέας Καλλικράτειας για την άρση επικινδυνότητας των υφιστάμενων κατολοσθητικών φαινομένων (Χρηματοδότηση: Ίδιοι Πόροι).

 

Ακόμη εκπονήθηκαν οι παρακάτω μελέτες:

 • Μελέτη αποστράγγισης ομβρίων υδάτων στην περιοχή του παραλιακού δρόμου Νέων Πλαγίων – Τρίγλιας (Χρηματοδότηση: Ίδιοι Πόροι).
 • Μελέτη για την αδειοδότηση υφιστάμενων έργων εντός των ορίων αιγιαλού και θαλάσσιου χώρου παραλιακού μετώπου στη Δ.Κ. Ν. Μουδανιών.
 • Μελέτη για την αδειοδότηση υφιστάμενων έργων εντός των ορίων αιγιαλού και θαλάσσιου χώρου παραλιακού μετώπου στη Δ.Κ. Ν. Τρίγλιας.
 • Μελέτη για την αδειοδότηση υφιστάμενων έργων εντός των ορίων αιγιαλού και θαλάσσιου χώρου παραλιακού μετώπου στον οικισμό της Ν. Ηράκλειας της Τ.Κ. Αγ. Παύλου.
 • Μελέτη για την αδειοδότηση υφιστάμενων έργων εντός των ορίων αιγιαλού και θαλάσσιου χώρου παραλιακού μετώπου στην Τ.Κ. Ν. Πλαγίων.
 • Μελέτη για την αδειοδότηση υφιστάμενων έργων εντός της χερσαίας ζώνης λιμένα της Δ.Κ. Ν. Μουδανιών.
 • Μελέτη για την αδειοδότηση υφιστάμενων έργων εντός της χερσαίας ζώνης λιμένα της Δ.Κ. Ν. Καλλικράτειας.
 • Μελέτης ασφαλτόστρωσης τμήματος χερσαίας ζώνης λιμένα Ν. Μουδανιών.
 • Μελέτη ανάπλασης δυτικού θαλάσσιου μετώπου Ν. Μουδανιών (από το άγαλμα των Χαμένων Πατρίδων έως το καταφύγιο τουριστικών σκαφών Ν. Μουδανιών).
 • Μελέτη επέκτασης – αναβάθμισης λιμένα Ν. Μουδανιών, που περιλαμβάνει τα παρακάτω έργα:
 • Επέκταση προσήμενου μώλου.
 • Διαπλάτυνση προσήμενου μώλου.
 • Κρηπίδωμα εμπορικού προβλήτα.
 • Κρηπίδωμα επιβατικού προβλήτα – υπήνεμος μώλος.
 • Βυθοκορήσεις λιμενολεκάνης.

 

 • Επιπρόσθετα έχουν γίνει:
 • Έγκριση πιστοποίησης της επιχείρησης: “Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο Νέας Προποντίδας” κατά ISO 9001:2015.
 • Αποδοχή – Έγκριση Σχεδίου Ασφάλειας Λιμενικής Εγκατάστασης (ΑΑΛΕ/ΣΑΛΕ) “Ν. Μουδανιών” κατά κώδικα ISPS.

 

Μεγάλα έργα υποδομής σε συνεργασία με κρατικούς φορείς της κυβέρνησης

Έχουν υλοποιηθεί:

 • Μετά από συνεργασία που είχαμε με το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη καταφέραμε να διατηρήσουμε Αστυνομικό Τμήμα στα Ν. Μουδανιά, στην Ν. Καλλικράτεια και Τμήμα Τροχαίας στην Ν. Τρίγλια. Επισημαίνεται ότι ο Δήμος Νέας Προποντίδας είναι ο μοναδικός Δήμος της Κεντρικής Μακεδονίας όπου λειτουργούν δύο (2) Αστυνομικά Τμήματα.
 • Μετά από συνεργασία με το Υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής καταφέραμε να ιδρύσουμε το Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο.
 • Μετά από συνεργασία με το Υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής και τη Δ/νση μελετών λιμενικών έργων ολοκληρώθηκε η μελέτη επέκτασης – αναβάθμισης του εμπορικού λιμανιού των Ν. Μουδανιών προϋπολογισμού 45.000.000ευρώ
 • Μετά από συνεργασία με το Υπουργείο Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων ιδρύθηκε:

 Το σχολείο 2ης ευκαιρίας Δήμου Ν. Προποντίδας.

 Πρόκειται να ιδρυθεί το ειδικό επαγγελματικό Γυμνάσιο – Λύκειο Ν. Προποντίδας.

 • Μετά από συνεργασία με το Υπουργείο Εσωτερικών χρηματοδοτηθήκαμε:
 • Για θεομηνίες.
 • Για λειψυδρία.
 • Για εξόφληση ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δήμου.
 • Για εξόφληση ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου.
 • Για εξόφληση ληξιπρόθεσμων οφειλών του Οργανισμού Πολιτισμού – Αθλητισμού (Ο.Π.Α.).
 • Για εξόφληση ληξιπρόθεσμων οφειλών της κοινωφελούς επιχείρησης

 

 • . Αδέσποτα ζώα

 

 • Έχουν υλοποιηθεί ή υλοποιούνται:

Κατά την τελευταία πενταετία ο Δήμος Νέας Προποντίδας έχει προβεί στα εξής:

 • Ίδρυση Δημοτικού Κτηνιατρείου.
 • Στειρώσεις αδέσποτων ζώων.
 • Συγκεντρωτικά αποτελέσματα εργασιών.
 • Υιοθεσίες αδέσποτων ζώων.
 • Ενημερωτική καμπάνια σε γυμνάσια και λύκεια του Δήμου Ν. Προποντίδας για τα αδέσποτα.
 • Ίδρυση και λειτουργία καταφυγίου αδέσποτων ζώων σε συνεργασία με φιλοζωικό σωματείο.
 • Προμήθεια κτηνιατρικού υλικού και εξοπλισμού.
 • Προμήθεια τροφών για αδέσποτα ζώα.
 • Συμβάσεις με ιδιώτες κτηνιάτρους για περίθαλψη και στείρωση αδέσποτων ζώων.
 • Στειρώσεις και σημάνσεις αδέσποτων ζώων από εθελοντές κτηνιάτρους.
 • Συγκρότηση πενταμελούς επιτροπής προγράμματος διαχείρισης αδέσποτων ζώων.
 • Τήρηση βάσης δεδομένων για τα αδέσποτα και τα δεσποζόμενα ζώα.
 • Εκτύπωση και διανομή ενημερωτικού υλικού.
 • Ενημερωτικά δελτία τύπου για την αντιμετώπιση της χρήσης δηλητηριωδών δολωμάτων (φόλες) από ιδιώτες.
 • Αίτημα ένταξης του Δήμου Ν. Προποντίδας στο Σύνδεσμο Προστασίας και Περιβάλλοντος Αδέσποτων Ζώων Ανατολικής Θεσσαλονίκης (ΣΥ.Π. & Π.Α.Ζ.Α.Θ.).
 • Σύνταξη συμφωνητικού συνεργασίας του Δήμου Ν. Προποντίδας με το Φιλοζωικό Σωματείο Ν. Πλαγίων.
 • Συνεργασία με εταιρείες για διάθεση τροφών σε ιδιώτες που φροντίζουν αδέσποτα ζώα.
 • Συνεργασία του Δήμου Ν. Προποντίδας με την ελβετική οργάνωση Vets in Action για ομαδικές στειρώσεις.
 • Παροχή κτηνιατρικών υπηρεσιών σε οικονομικά ασθενέστερους συμπολίτες μας.
 • Ενέργειες για βελτίωση νομοθετικού πλαισίου για τη σήμανση δεσποζόμενων ζώων.
 • Συνεργασία με φιλοζωικά σωματεία.
 • Δράσεις της εθελοντικής ομάδας του Δήμου Ν. Προποντίδας για τα αδέσποτα ζώα.

Άτομα με Ειδικές Ανάγκες

Κοντά μας στην διπλανή πόρτα μέσα στο σπίτι, καθημερινά συναναστρεφόμαστε με ανθρώπους που αντιμετωπίζουν δυσκολίες στη ζωή περισσότερες από εμάς ίσως. Είναι πιο δυνατοί από εμάς σίγουρα και έχουν δικαίωμα στη ζωή γενικότερα τα άτομα με ειδικές ανάγκες. Από την αρχή της δημοτικής περιόδου προσπαθήσαμε και κάναμε πολλά πράγματα ώστε να τους διευκολύνουμε στην εκπαίδευση, στην δημιουργική απασχόληση, στην ψυχαγωγία, στην μετακίνηση και γενικότερα στη βελτίωση της ζωής τους. Κάναμε υποσχόμαστε ακόμα περισσότερα. Έτσι λοιπόν έχουν υλοποιηθεί:

 • Προμήθεια εξοπλισμού ειδικών σχολείων και τμημάτων ένταξης Δήμου Ν. Προποντίδας, που περιλαμβάνει:
 • Προμήθεια εξοπλισμού ειδικού σχολείου του ΕΕΕΚ Ποτίδαιας σχολείου (Χρηματοδότηση: ΕΣΠΑ).
 • Προμήθεια εξοπλισμού ειδικού σχολείου του Ειδικού Δημοτικού Σχολείου και Ειδικού Νηπιαγωγείου Πορταριάς (Χρηματοδότηση: ΕΣΠΑ).
 • Κατασκευή κτιρίου Ειδικού Δημοτικού Σχολείου και Ειδικού Νηπιαγωγείου Δήμου Νέας Προποντίδας (προς δημοπράτηση) (Χρηματοδότηση: Υπουργείο Εσωτερικών “Φιλόδημος).
 • Ίδρυση Ειδικού Επαγγελματικού Γυμνασίου και Λυκείου Δήμου Νέας Προποντίδας (σε διαδικασία).
 • Ίδρυση Κέντρου Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών με Ειδικές Ανάγκες (ΚΔΑΠ ΜΕΑ) Ν. Καλλικράτειας, το οποίο στεγάζεται στο 1ο Δημοτικό Σχολείο Ν. Καλλικράτειας και είναι δυναμικότητας 16 παιδιών και εφήβων.
 • Ίδρυση Κέντρου Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών με Ειδικές Ανάγκες (ΚΔΑΠ ΜΕΑ) Πορταριάς, το οποίο στεγάζεται στο Δημοτικό Σχολείο Πορταριάς και είναι δυναμικότητας 25 παιδιών και εφήβων.
 • Προμήθεια εξοπλισμού για τη λειτουργία του Κέντρου Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών (Κ.Δ.Α.Π.) ΑΜΕΑ Ν. Καλλικράτειας.
 • Προμήθεια εξοπλισμού για τη λειτουργία του Κέντρου Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών με Ειδικές Ανάγκες (ΚΔΑΠ ΜΕΑ) Πορταριάς.
 • Πρόσβαση ΑΜΕΑ σε περιαστικές ακτές του Δήμου Νέας Προποντίδας, που περιλαμβάνει πρόσβαση ΑΜΕΑ στην παραλία Ν. Μουδανιών, Ν. Φλογητών, Ν. Ποτίδαιας, Αγίου Μάμα, Διονυσίου, Πορταριάς, Τρίγλιας, Ν. Πλαγίων , Ν. Καλλικράτειας, Νέας Ηράκλειας , Νέας Ηράκλειας – Σαχάρα ,Γεωπονικών, Βεργιάς, Σωζόπολης – Κέντρο, Σωζόπολης – Ναυτίλος με διάδρομο αμαξΊδιο και τουαλλέτα ΑΜΕΑ
 • Προμήθεια μη μόνιμου εξοπλισμού για την εξασφάλιση της προσβασιμότητας ΑΜΕΑ σε παραλίες του δήμου μας, που περιλαμβάνει πρόσβαση ΑΜΕΑ στην παραλία Ν. Μουδανιών, Ν Ποτίδαιας, Ν Πλαγίων και Ν Καλλικράτειας με σύστημα καθοδήγησης ατόμων με μερική ή καθόλου όραση, μη μόνιμη συναρμολογούμενη διάταξη για αυτόνομη πρόσβαση ΑΜΕΑ στη θάλασσα, φορητός διάδρομος, αποδυτήρια ΑΜΕΑ, κλπ) (προς δημοπράτηση
 • Στα νέα έργα που κατασκευάζονται για την προσβασιμότητα Ατόμων με Ειδικές Ανάγκες, που περιλαμβάνουν:
 • Κατασκευή 110 ραμπών.
 • Διαγραμμίσεις τυφλών, μήκους 11km.
 • Δημιουργία χώρου – δωματίου υγιεινής, φροντίδας και αλλαγής ιματισμού για άτομα με αναπηρίες (“Changing Places”) αρχικά στον οικισμό των Ν. Μουδανιών (περιοχή ναϊσκου Αγ. Γεωργίου), σύμφωνα με τα διεθνή πρότυπα και προδιαγραφές.
 • Μείωση Δημοτικών Τελών και Τελών Ύδρευσης και Αποχέτευσης σε ΑΜΕΑ.
 • Κατασκευή ράμπας για πρόσβαση ΑΜΕΑ στο 1ο Γυμνάσιο Ν. Μουδανιών, στο 3ο Νηπιαγωγείο Ν. Καλλικράτειας,
 • Κατασκευή ράμπας για πρόσβαση ΑΜΕΑ και W.C. ΑΜΕΑ στο κέντρο κοινότητας και στο κοινωνικό παντοπωλείο.
 • Με απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου παραχωρήσαμε έκταση 5 στρεμμάτων περίπου στο Σύλλογο ΑΜΕΑ Η ΑΓΑΠΗ Ν. Χαλκιδικής. Στόχος είναι η κατασκευή υποδομής- κτηρίου για να φιλοξενηθούν παιδιά ΑΜΕΑ της Χαλκιδικής, όταν δεν θα μπορούν να έχουν την οικογενειακή φροντίδα.

 

Μιλάνε κάποιοι και προτρέπουν τον κόσμο να τους ακολουθήσει, να τους ψηφήσει γιατι όπως λένε δεν πρέπει να υπάρξουν άλλα χαμένα χρόνια. Ρωτάω λοιπόν όλους εσάς, υπάρχει λοιπόν κανείς πολίτης αυτού του Δήμου που μπορεί καλοπροαίρετα να δεχθεί κάτι τέτοιο????

Υπάρχει κάποιος πολίτης αυτού του Δήμου που δεν αναγνωρίζει έστω με δυσκολία ότι αυτά τα πέντε χρόνια είναι ίσως τα πιο δημιουργικά και για τις τρείς Δημοτικές Ενότητες ???

Υπάρχει κάποιος που δε γελά με τη συγκεκριμένη φράση, η οποία μάλλον από ότι λένε και οι ίδιοι έγινε λάθος επικοινωνιακό σλόγκαν και αφορά άλλον Δήμο, άλλον Δήμαρχο, και άλλη προεκλογική καμπάνια??????

Μήπως θα πρέπει εμείς να μιλάμε για χαμένα χρόνια???? Θα μου πείτε γιατί το λέω. Όλα αυτά τα πέντε χρόνια ουκ ολίγες καταγγελίες έγιναν στους ελεγκτές δημόσια διοίκησης, στην αποκεντρωμένη διοίκηση, στην Αστυνομία, Το Τελωνείο, στο Λιμεναρχείο, στη Δνση εμπορίου Χαλκιδικής, στην πυροσβεστική και σε όποια δημόσια αρχή μπορεί να φανταστεί ανθρώπινος νους, προκείμενου να σταματήσει η τεράστια προσπάθεια που γινόταν από έμενα, τους συνεργάτες και τα στελέχη του Δήμου για την ολοκλήρωση των έργων που θα αλλάξουν τη μορφή του Δήμου.

Μου αρέσει το γεγονός ότι διοργανώνει ημερίδες για τον πρωτογενή τομέα και από την άλλη καταγγέλλει για την προμήθεια καυσίμων του Δήμου. Αποτέλεσμα μέχρι να διαλευκανθεί το γεγονός, ήμασταν αναγκασμένοι να στερήσουμε τον εφοδιασμό με το απαραίτητο πετρέλαιο το αρδευτικό δίκτυο του Δήμου και για κάποιες .μέρες κατακαλόκαιρο να μην ποτίζεται η παραγωγή μας.

Πιο λεωφορείο χωρίς οδηγό από τα Τρίκαλα να κυκλοφορήσει στα χάλια που είχαν οι δρόμοι μας???? Προφανώς πρώτα στα Τρίκαλα να είχαν φτιάξει τους δρόμους.

Φίλες και φίλοι ο Δήμος Νέας Προποντίδας αλλάζει κατά γενική ομολογία πρόσωπο, αλλάζει σελίδα και καθίσταται πρωταγωνιστής των εξελίξεων και παίζει πλέον καταλυτικό ρόλο στα δρώμενα της Χαλκιδικής.

Συνεχίζουμε τη δουλειά και οραματιζόμαστε ένα Δήμο πρότυπο.

Ένα Δήμο που θα αξίζει να ζεις και θα παρέχει τα ποιοτικά χαρακτηριστικά που όλοι μας αντιλαμβανόμαστε ως προτεραιότητα.

Πάμε λοιπόν για μια νέα δημιουργική τετραετία

φτιάχνοντας

Έργα οδοποιίας που θα διευκολύνουν την ασφαλή μετακίνηση δημοτών, επισκεπτών, τουριστών.

Έργα αναπλάσεων και έργα ενοποίησης παραλιακού μετώπου που θα ομορφύνουν το Δήμο, θα αυξήσουν την επισκεψιμότητα και θα τονώσουν την αγορά.

Έργα ενεργειακού συμψηφισμού που θα μειώσουν το κόστος λειτουργίας

Έργα αντιπλημμυρικής θωράκισης προς αποφυγή δυσάρεστων καταστάσεων

Αναπτυξιακά έργα για τον τουρισμό και για τον πρωτογενή τομέα

Ενεργειακή αναβάθμιση σχολείων και δημοτικών κτηρίων

Παροχή αναβαθμισμένων υπηρεσιών

Νέα σχολεία, γιατί τα παιδιά μας αξίζουν και είναι πάνω από όλα.

Έργα σχετικά με τη βελτίωση της ποιότητας ζωής του ανθρώπου

 

Φίλες και φίλοι αγαπητοί συνδημότες, γίνομαι καθημερινά δέκτης της εμπιστοσύνης προς εμένα και τους συνεργάτες μου.

Γίνομαι δέκτης ένθερμων εκδηλώσεων από συμπολίτες μας που μου ζητούν να συνεχίσουμε όλη αυτή τη τεράστια προσπάθεια που ξεκίνησε εδώ και πέντε χρόνια.

Νιώθω υποχρεωμένος σε εσάς που μου εκφράζεται καθημερινά τη φιλία σας και την αγάπη σας και αισθάνομαι την ανάγκη να σας πω ένα μεγάλο ευχαριστώ γιατί μου δίνεται κουράγιο για να συνεχίσω.

Νιώθω την ανάγκη να σας δηλώσω ότι αυτό ήταν το μεγάλο κίνητρο και αφορμή ώστε να σας καλέσω εδώ απόψε και να σας αναγγείλω την εκ νέου κάθοδο μου στις επερχόμενες εκλογές με το συνδυασμό μας Νέα Προποντίδα Σύγχρονος Δήμος

Είμαι σίγουρος ότι βλέποντας την αποψινή σας συμμετοχή για την οποία σας ευχαριστώ πολύ, για μια ακόμα φορά θα μας δώσετε την νίκη.

Είμαι σίγουρος ότι ακόμα μια φορά θα επιλέξετε και θα αναδείξετε νικητές τους καλύτερους για να διοικήσουν αυτό τον τόπο

 • Τον τόπο που του αξίζει το καλύτερο
 • Τον τόπο που του αξίζει το άριστο
 • Τον τόπο που του αξίζει το πρωτοποριακό
 • Τον τόπο που του αξίζει το καινοτόμο
 • Τον τόπο που του αξίζει το σύγχρονο.
 • Μαζί ξεκινήσαμε
 • Μαζί συνεχίζουμε για την Νέα Προποντίδα των Παιδιών μας”.