Μήνυμα Δημάρχου Μανώλη Καρρά για την Παγκόσμια Ημέρα Ηλικιωμένων

Μήνυμα Δημάρχου Μανώλη Καρρά για την Παγκόσμια Ημέρα Ηλικιωμένων

Σήμερα Τρίτη 1 Οκτωβρίου, εορτάζεται η Παγκόσμια Ημέρα Τρίτης Ηλικίας, που υιοθετήθηκε από τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, για να τιμήσει τους Ηλικιωμένους και να επισημάνει τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν.

Η ημέρα αυτή, είναι αφιερωμένη στους δικούς μας ανθρώπους, στους γονείς μας, στους παππούδες και στις γιαγιάδες μας, στους θείους και στις θείες μας, σε συγγενείς και φίλους οι οποίοι διανύουν την Τρίτη ηλικία.

Οι άνθρωποι αυτοί, είναι πηγή εμπειριών, γνώσεων, αξιών και αισιοδοξίας. Πολλοί απ’ αυτούς έζησαν την φρίκη του πολέμου, τον θάνατο, το ξεριζωμό, την ορφάνια, την φτώχια, την ξενιτιά.
Είναι αυτοί, που μας μεγάλωσαν με κόπο και στερήσεις και πολλές φορές κάτω υπό αντίξοες συνθήκες, σ’ ένα περιβάλλον όπου οι καθημερινές δυσκολίες φάνταζαν «ρουτίνα». Καθημερινά, στερημένοι από ανέσεις και παρ’ όλες τις δυσκολίες και τα εμπόδια συνέχιζαν με το κεφάλι ψηλά.

Σ’ αυτούς τους ανθρώπους, οφείλουμε αγάπη και σεβασμό, γιατί αυτοί μας βοήθησαν και μας σηματοδότησαν να χαράξουμε την δική μας πορεία. Αναγνωρίζουμε την προσφορά τους, υποκλινόμαστε στην σοφία τους και στην δύναμη τους για ζωή.

Ως Δημοτική αρχή έχουμε σε ύψιστη προτεραιότητα την κοινωνική μέριμνα των ηλικιωμένων. Ακούμε με προσοχή τα αιτήματά τους και προσπαθούμε να διαφυλάξουμε με αυστηρότητα τα δικαιώματα, αλλά και την ασφάλεια τους.

Ένα πολύ σημαντικό έργο που πετύχαμε, είναι η αξιοποίηση του δημοτικού κληροδοτήματος «Δημήτριου Σελεμενάκη» της Κοινότητας Νέας Καλλικράτειας, με τη δημιουργία Κέντρου Ημερήσιας Φροντίδας Ηλικιωμένων (Κ.Η.Φ.Η) Δήμου Νέας Προποντίδας. Το Κ.Η.Φ.Η. εκτείνεται σε επιφάνεια εμβαδού 352,36 τ.μ. Συμπεριλαμβάνει –μεταξύ των άλλων– γραφείο νοσηλευτικής υπηρεσίας, αίθουσα υποδοχής- αναψυχής συγκέντρωσης, παρασκευαστήριο προγεύματος και γεύματος, χώρο ανάπαυσης, αποχωρητήρια Α.με.Α., ειδικό χώρο εξυπηρέτησης κ.ά., καθώς και τον απαιτούμενο κινητό εξοπλισμό για την εύρυθμη λειτουργία του.

Η ελάχιστη δυναμικότητα του Κ.Η.Φ.Η., είναι η ημερήσια φιλοξενία δεκαπέντε (15) ηλικιωμένων ατόμων, οι οποίοι δεν έχουν τη δυνατότητα να αυτοεξυπηρετηθούν απόλυτα (κινητικές δυσκολίες, άνοια κ.τ.λ.), αποσκοπώντας πάντα στη φροντίδα και στη γενικότερη βελτίωση της ποιότητας της ζωής των εν λόγω ηλικιωμένων ανθρώπων.

Το συγκεκριμένο έργο, βαίνει προς ολοκλήρωση και επίκειται η προμήθεια του απαιτούμενου εξοπλισμού για την πλήρη λειτουργία του.
Ακόμη, αξιόλογες είναι και οι δράσεις που πραγματοποιούνται από το Δήμο Νέας Προποντίδας για την Τρίτη Ηλικία. Συγκεκριμένα:
1. Υλοποίηση προγραμμάτων «Βοήθεια στο Σπίτι».
2. Παροχή έτοιμων γευμάτων σε ανήμπορους ηλικιωμένους.
3. Πιλοτικό Δίκτυο Υπηρεσιών κατ’ οίκον νοσηλείας.
4. Εφαρμογή Προγραμμάτων Προληπτικής Ιατρικής.
5. Παροχή Υπηρεσίας Φυσιοθεραπειών.
6. Επιμόρφωση:
i. Συμμετοχή σε Προγράμματα δια βίου μάθησης στην 3η ηλικία
ii. Συμμετοχή σε Προγράμματα εκμάθησης Υπολογιστών
7. Διοργάνωση Εορτών, για την κοπή της Πρωτοχρονιάτικης Πίτας, για τις απόκριες και για την γιορτή της 3ης ηλικίας σε κάθε ΚΑΠΗ.
8. Διοργάνωση Εκδρομών 3 με 4 φορές το χρόνο.
9. Συμμετοχή σε προγράμματα λουτροθεραπείας ή και θερινών κατασκηνώσεων ατομικά.
10. Δράσεις με σκοπό την ψυχαγωγία των ηλικιωμένων -όπως ενδεικτικά συνεργασία με τοπικά I.Ι.Ε.Κ. για την κομμωτική και αισθητική παρέμβαση ηλικιωμένων κυρίων.
11. Προμήθεια εξοπλισμού σε όλα τα ΚΑΠΗ του Δήμου μας (τραπεζοκαθίσματα, τέντες, τηλεοράσεις και συσκευές ψύξης- θέρμανσης, air conditions).
Τα μέλη του ΚΑΠΗ σ’ όλο τον Δήμο Νέας Προποντίδας, είναι περίπου 2700 δημότες.

Τέλος, πρέπει να πούμε ένα μεγάλο ευχαριστώ σ’ αυτούς τους ανθρώπους που με διακριτικότητα και αγάπη μας γεμίζουν με τη σοφία και τις γνώσεις τους, με αξίες και ιδανικά!