Προβολή ταινίας «Η Επανάσταση της Χαλκιδικής το 1821» στο Δήμο Νέας Προποντίδας.

Με μεγάλη επιτυχία, πραγματοποιήθηκε εχθές Κυριακή 10/11/2019, στο Κλειστό Θέατρο Νέων Μουδανιών, η εκδήλωση που διοργάνωσε ο Δήμος Νέας Προποντίδας, προβάλλοντας την ταινία με τίτλο «Η Επανάσταση της Χαλκιδικής το 1821», η οποία στηρίχτηκε σε σενάριο του συνδημότη μας, Αντιστράτηγου ε. ο. Στυλιανού Κυρίμη, σε σκηνοθεσία – παραγωγή του Ι. Καραδήμου υπεύθυνου του κινηματογραφικού αρχείου του Πολεμικού Μουσείου.
Στόχος του συγκεκριμένου έργου είναι η ανάδειξη των άγνωστων στο ευρύ κοινό πτυχών της ελληνικής επανάστασης και πιο συγκεκριμένα των ηρωικών εξεγέρσεων και των πολύνεκρων μαχών που έγιναν σε περιοχές της Χαλκιδικής το 1821.
Στην ταινία παρουσιάστηκαν 3 βασικά θέματα:
1. Η εξέγερση του Πολυγύρου, στις 17 Μαΐου 1821.
2. Η μάχη των Βασιλικών και την θυσία του Χάψα και των παλικαριών του, στις 10 Ιουνίου 1821 και
3. Το ολοκαύτωμα ή «χαλασμός» της Κασσάνδρας, στις 14 Νοεμβρίου 1821.
«Είναι ημέρα, που το ταξίδι στο παρελθόν, θα μας διδάξει για τη γενναιότητα των προγόνων μας, την ομοψυχία, το πάθος τους για την ελευθερία», ανέφερε ο Δήμαρχος Νέας Προποντίδας, Μανώλης Καρράς και τόνισε: «Η πίστη, με την οποία πολέμησαν ηρωικά οι αδελφοί Παπαγεωργάκη, ο Καπετάν Χάψας, ο Εμμανουήλ Παπάς, αγιορείτες μοναχοί, κάτοικοι του τόπου διεκδικώντας της αποτίναξη από τον τουρκικό ζυγό, μας γεμίσει περηφάνια και μας εμπνέει για τις δικές μας μάχες, τους δικούς μας αγώνες που πρέπει να δίνουμε χωρίς να υπολογίζουμε τις συνέπειες, την απώλεια των προνομίων ή της ασφάλειας μας.»
Την ταινία παρουσίασαν και σχολίασαν: Μιχαήλ Καρτσιώτης, πρώην εκπαιδευτικός, επίτιμος Πρόεδρος του Παγχαλκιδικού Συλλόγου, Σταύρος Αυγολούπης καθηγητής Αστρονομίας ΑΠΘ, Ιωάννα Αρβανίτη συντονιστή Εκπαιδευτικού ΄Εργου Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Κεντρικής Μακεδονίας.