Ο Δήμος Ν. Προποντίδας τίμησε τους Έλληνες και Κυπρίους αγωνιστές

Ο Δήμος Ν. Προποντίδας τίμησε τους Έλληνες και Κυπρίους αγωνιστές

Στα πλαίσια του 2ου Χορωδιακού Συναπαντήματος Κύπρου – Ν. Προποντίδας, το οποίο έλαβε χώρα στην Κύπρο, με τη συμμετοχή της Δημοτικής Χορωδίας Ν. Μουδανιών, ο Δήμος Ν. Προποντίδας τίμησε τους Έλληνες και Κυπρίους αγωνιστές που σκοτώθηκαν στην Κύπρο.

Καταθέσεις στεφάνων πραγματοποιήθηκαν από το Γενικό Γραμματέα του Δήμου Ν. Προποντίδας, εκπροσωπώντας το Δήμαρχο Ν. Προποντίδας κ.Εμμανουήλ Καρρά και τη Δημοτική Χορωδία Ν.Μουδανιών.

Πιο συγκεκριμένα πραγματοποιήθηκε κατάθεση στεφάνων στον ανδριάντα του υπαρχηγού της ΕΟΚΑ, κατά τον Απελευθερωτικό Αγώνα του 1955-1959 εναντίον της Αγγλικής Κατοχής , Γρηγόρη Πιερή Αυξεντίου, που σκοτώθηκε από τους Άγγλους σε μάχη που δόθηκε κοντά στην Ιερά Μονή Μαχαιρά, ενώ η αποστολή του Δήμου Ν.Προποντίδας επισκέφθηκε το κρησφύγετο του Γρηγόρη Αυξεντίου και έψαλλαν τον Εθνικό Ύμνο.

Επίσης κατάθεση στεφάνου πραγματοποιήθηκε στα Φυλακισμένα Μνήματα, στις Κεντρικές Φυλακές της Λευκωσίας, όπου οι Βρετανοί έθαβαν τους απαγχονισμένους Ελληνοκυπρίους Αγωνιστές, που αγωνίστηκαν για την Ανεξαρτησία της Κύπρου από τους Άγγλους και την Ένωση της με την κυρίως Ελλάδα.

Ρίγη συγκίνησης επίσης προκάλεσε στα μέλη της αποστολής του Δήμου Ν.Προποντίδας η επίσκεψη στον Τύμβο Μακεδονίτισσας στη Λευκωσία.

Πραγματοποιήθηκε κατάθεση στεφάνων και ψάλθηκε ο Εθνικός Ύμνος ως ελάχιστος φόρος τιμής στους Ελλαδίτες Καταδρομείς που επέβαιναν στο μοιραίο μεταγωγικό στρατιωτικό αεροσκάφος “ΝΟΡΑΤΛΑΣ” που καταρρίφθηκε από φίλια πυρά τον Ιούλιο του 1974.

Στη Μακεδονίτισσα βρίσκεται και ο “Τύμβος “ στρατιωτικό νεκροταφείο Ελλαδιτών και Ελληνοκυπρίων πεσόντων της Κύπρου, στους αγώνες του 1964 και 1974.