Σύσκεψη με την Υφυπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης

Σύσκεψη με την Υφυπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης

Σύσκεψη για τη στήριξη των αγροτών του δήμου Ν. Προποντίδας που επλήγησαν από την πρόσφατη κακοκαιρία πραγματοποιήθηκε σήμερα Δευτέρα 15 Ιουλίου 2019 στο δημαρχείο στα Ν. Μουδανιά παρουσία της Υφυπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Φωτεινής Αραμπατζή.

Τη σύσκεψη συντόνισε ο Δήμαρχος Μ. Καρράς, ενώ παρέστησαν ο βουλευτής της Ν.Δ Γ. Βαγιωνάς, του ΚΙΝΑΛ Απ. Πάνας, η Περιφερειακή σύμβουλος Κ. Ζωγράφου, ο πρόεδρος του επιμελητηρίου Γ. Κουφίδης, ο πολιτευτής Γρ. Τάσιος, δημοτικοί σύμβουλοι, εκπρόσωποι συνεταιριστικών οργανώσεων, ιδιοκτήτες μεταποιητικών μονάδων ελιάς και πλήθος αγροτών.

Ο Δήμαρχος στην τοποθέτησή του- μεταξύ άλλων- ζήτησε την ταχεία καταγραφή των ζημιών (ακόμη και μέσα από πρόσληψη έκτακτου εποχικού προσωπικού) και άμεση αποζημίωση, τη χρονική παράταση των δηλώσεων στον ΕΛΓΑ, την αναστολή καταβολής των ασφαλιστικών εισφορών, την παροχή φορολογικών διευκολύνσεων, καθώς και τη χρήση κρατικών ή ευρωπαϊκών αποθεμάτων για στήριξη των αγροτών.

Οι αγρότες με τη σειρά τους στις τοποθετήσεις τους τόνισαν τη δεινή θέση που βρίσκονται, καθώς οι παραγωγές τους έχουν καταστραφεί. Αδυνατούν να καλύψουν βασικές ανάγκες και τα έξοδα που έχουν κάνει. Στάθηκαν στην μεγάλη αργοπορία που παρατηρείται τόσο στην αυτοψία των εκτιμητών, όσο και στη λήψη των αποζημιώσεων. Ζήτησαν, επίσης, την παροχή άμεσης προκαταβολής, διευκολύνσεις ασφαλιστικές και φορολογικές, καθώς κι από την καταβολή της εισφοράς τους στον ΕΛΓΑ.

Η Υφυπουργός παραδέχθηκε ότι ο κανονισμός του ΕΛΓΑ είναι απαρχαιωμένος κι άμεση προτεραιότητα της κυβέρνησης είναι η επικαιροποίησή του, καθώς και η εναρμόνιση του στα σύγχρονα φαινόμενα της κλιματικής αλλαγής. Μετέφερε την πρόθεση της ηγεσίας του Υπουργείου για ταχεία αποτύπωση των ζημιών και καταβολή αποζημιώσεων κατά προτεραιότητα. Επίσης, ανέφερε ότι εξετάζονται όλες οι δυνατότητες που υπάρχουν με τα συναρμόδια υπουργεία για παροχή διευκολύνσεων και ελαφρύνσεων στο μέτρο του εφικτού και επιτρεπτού από τα δημοσιονομικά στοιχεία της χώρας. Τέλος, τόνισε ότι υπάρχει πολιτική βούληση για στήριξη των αγροτών και δεσμεύτηκε ότι τις επόμενες ημέρες θα αποσταλεί έγγραφο αναλυτικά με τις ενέργειες που θα γίνουν.