Εορτάστηκαν τα «Χρυσοστόμεια 2019» στη Νέα Τρίγλια

Εορτάστηκαν τα «Χρυσοστόμεια 2019» στη Νέα Τρίγλια

Με κάθε τιμή εορτάσθηκαν το Σαββάτο 7/9 και την Κυριακή 8/9, τα «Χρυσοστόμεια 2019» στη Νέα Τρίγλια.

Οι εκδηλώσεις που διοργανώθηκαν από το Παράρτημα Νέας Τρίγλιας, του Συλλόγου Απανταχού Τριγλιανών, ήταν αφιερωμένες στη μνήμη του Αγίου Εθνομάρτυρα Χρυσόστομου Σμύρνης, καθώς και στη μνήμη των πεσόντων κατά τη Μικρασιατική Καταστροφή.

Ειδικότερα, το απόγευμα του Σαββάτου 7/9, τελέσθηκε μέγας πανηγυρικός εσπερινός στον Ιερό Ναό Παντοβασιλίσσης Τρίγλιας, καθώς κι έγινε περιφορά της Ιερής Εικόνας του Άγιου Χρυσόστομου Σμύρνης.

Την Κυριακή 8/9, μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας, πραγματοποιήθηκε επιμνημόσυνη δέηση υπέρ των πεσόντων κατά τη μικρασιατική καταστροφή και κατάθεση στεφάνων.

Το απόγευμα της ίδιας ημέρας στην Αίθουσα του Συλλόγου Απανταχού Τριγλιανών, παρουσιάστηκαν τα βιβλία του συγγραφέα Ιάκωβου Γαριβάλδη, «Προσφύγων Μνήμες- Προύσας- Νικομήδειας- Σμύρνης- Καπαδοκίας», με ομιλητές την κα Χρυσούλα Σαράφη και τον κ. Εμμανουήλ Χριστοφορίδη. Την εκδήλωση πλαισίωσαν η χορωδία Κρήνης και η χορωδία Νέας Τρίγλιας του Δήμου Νέας Προποντίδας.

Λίγα λόγια για τον Άγιο Χριστόφορο Σμύρνης:

Ο Άγιος Χρυσόστομος, έχει καθιερωθεί ως προστάτης Άγιος των Μικρασιατών. Γεννήθηκε στην Τρίγλια της Προποντίδας, σπούδασε στη Θεολογική Σχολή της Χάλκης, χειροτονήθηκε πρεσβύτερος το 1897 και Μητροπολίτης Δράμας το 1902, σε ηλικία μόλις 35 ετών. Η ακατάπαυστη δραστηριοποίηση του Χρυσοστόμου σε όλα τα επίπεδα για την προάσπιση του Ελληνισμού, ενόχλησαν τον σουλτάνο, ο οποίος διέταξε να τον εξορίσουν. Ο Πατριάρχης Ιωακείμ το 1910 -μετά την εξορία- τον διόρισε Μητροπολίτη Σμύρνης, όπου και συνέχισε το πολύπλευρο έργο του σε όλα τα επίπεδα της κοινοτικής ζωής (εθνικό, κοινωνικό, ποιμαντικό, εκπαιδευτικό, φιλανθρωπικό). Κατά την περίοδο της ελληνικής διοίκησης της Σμύρνης (1919 – 1922), λειτουργούσε ως αναμφισβήτητος εθνάρχης του μικρασιάτικου Ελληνισμού και ως ο εμπνευσμένος ηγέτης της «Μικρασιατικής Άμυνας» για την δημιουργία αυτόνομου κράτους σε περίπτωση ήττας του ελληνικού στρατού. Κατά την εισβολή των Τούρκων στη Σμύρνη το 1922, αρνήθηκε να εγκαταλείψει το ποίμνιο του. Στις 27 Αυγούστου 1922 συνελήφθη από τον Τούρκο φρούραρχο της πόλης Νουρεντίν πασά. Έπειτα από φρικτά βασανιστήρια βρήκε μαρτυρικό θάνατο.