10 Οκτωβρίου: Παγκόσμια Ημέρα Ψυχικής Υγείας.

Η 10η Οκτωβρίου έχει καθιερωθεί ως η Παγκόσμια Ημέρα Ψυχικής Υγείας, από την Παγκόσμια Ομοσπονδία Ψυχικής Υγείας και από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (Π.Ο.Υ.), με στόχο να ευαισθητοποιήσουν την κοινή γνώμη για τα ψυχικά νοσήματα (κατάθλιψη, σχιζοφρένεια, διπολική διαταραχή κ.α.) καθώς και την προώθηση στρατηγικών πρόληψης παγκόσμιας εμβέλειας.

Ο Δήμαρχος Νέας Προποντίδας, Μανώλης Καρράς δήλωσε αναφερόμενος στο θέμα: «Μέλημα μας είναι η ψυχοκοινωνική στήριξη να παρέχεται σε όποιον από τους Δημότες μας το έχει ανάγκη. Προσπαθούμε να καλύψουμε πολύπλευρα τις ανάγκες διαφορετικών κοινωνικών ομάδων με ουσιαστική υποστήριξη, καινοτόμα προγράμματα και με την ανάπτυξη παρεμβάσεων που στόχο έχουν να αποτρέψουν περαιτέρω μελλοντικές αρνητικές επιπτώσεις στο άτομο».

Ο Δήμος Νέας Προποντίδας, λαμβάνοντας υπόψη τις σύγχρονες κοινωνικές εξελίξεις και τάσεις και με στόχο την παροχή υπηρεσιών υψηλού επιπέδου και μέσω του Τομέα Κοινωνικής Πρόνοιας αναπτύσσει παρεμβάσεις για την ψυχοκοινωνική υποστήριξη και την προαγωγή της ψυχικής υγείας. Ειδικότερα:

Πρωτοβάθμια φροντίδα ψυχικής υγείας (πρόληψη):
Κέντρο Κοινότητας
Στόχος της δομής είναι να υποστηρίξει την Κοινωνική Υπηρεσία του Δήμου στην εφαρμογή πολιτικών κοινωνικής προστασίας και στην ανάπτυξη ενός τοπικού σημείου αναφοράς για την υποδοχή, εξυπηρέτηση και διασύνδεση των πολιτών με όλα τα Κοινωνικά Προγράμματα και Υπηρεσίες που υλοποιούνται στην περιοχή παρέμβασης του. Ωφελούμενοι από την ενέργεια είναι οι πολίτες που διαβιούν στην περιοχή παρέμβασης των Κέντρων Κοινότητας και κατά προτεραιότητα άτομα και οικογένειες που διαβιούν σε συνθήκες φτώχειας και κοινωνικού αποκλεισμού, παιδιά που βιώνουν καταστάσεις αποκλεισμού, οι ωφελούμενοι του προγράμματος “Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης”, καθώς και μετανάστες, ΑμεΑ, Ρομά και γενικότερα ευπαθείς ομάδες πληθυσμού όπως περιγράφονται στο “Εθνικό Στρατηγικό πλαίσιο για την Κοινωνική Ένταξη”.

ΚΕΠ Υγείας
Σκοπός του Δημοτικού Κέντρου Πρόληψης για την Υγεία (ΚΕΠ Υγείας) είναι η παροχή υπηρεσιών πρόληψης και προαγωγής της υγείας προς τους δημότες μας. Η παρέμβαση των ΚΕΠ Υγείας στοχεύει στην ενδυνάμωση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης με υπηρεσίες συντονισμού για παρεμβάσεις προληπτικών εξετάσεων και ενημέρωσης για την υγεία των δημοτών.

ΚΗΦΗ (βαίνει προς ολοκλήρωση)
Με το Κέντρο Ημερήσιας Φροντίδας Ηλικιωμένων (ΚΗΦΗ) Δήμου Ν. Προποντίδας προβλέπεται η φροντίδα ατόμων μη δυνάμενων να αυτοεξυπηρετηθούν απόλυτα (κινητικές δυσκολίες, πάρκινσον, άνοια, νοητικά, ψυχικά προβλήματα υγείας) των οποίων το οικογενειακό περιβάλλον που έχει αναλάβει τη φροντίδα τους, εργάζεται ή αντιμετωπίζει σοβαρά κοινωνικά ή οικονομικά προβλήματα ή προβλήματα υγείας και αδυνατεί να ανταποκριθεί στην φροντίδα που έχει αναλάβει.

Ταμείο Ευρωπαϊκής Βοήθειας για Απόρους (ΤΕΒΑ/FEAD):
Ο Δήμος Νέας Προποντίδας συμμετέχει ως εταίρος στην Κοινωνική Σύμπραξη της Περιφερειακής Ενότητας Χαλκιδικής με επικεφαλής εταίρο την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας. Στο πλαίσιο των συνοδευτικών υπηρεσιών του ΤΕΒΑ, οι δικαιούχοι έλαβαν εκτός από είδη πρώτης ανάγκης, ψυχοκοινωνική στήριξη και συμβουλευτική οικογενειακού προσανατολισμού μέσω μιας ημερίδας που πραγματοποιήθηκε στις 19/12/2018, αλλά και σε ατομικό επίπεδο μέσω τηλεφωνικού κέντρου, στο οποίο μπορούν να καλούν για εξειδικευμένες συμβουλές από επιστημονικό προσωπικό.

Τοπικό Σχέδιο Δράσης για τη Ενσωμάτωση των ΡΟΜΑ
Στόχος του προγράμματος είναι η άρση των όρων του κοινωνικού αποκλεισμού και η δημιουργία των προϋποθέσεων της κοινωνικής ένταξης των Ρομά, που διαβιούν νόμιμα στη χώρα. Στον Άξονα Προτεραιότητας 4 προβλέπεται η Ισότιμη Πρόσβαση των Ρομά σε Υπηρεσίες Υγείας και Κοινωνικής Φροντίδας.

Προγράμματα “Βοήθεια στο Σπίτι” & “Μονάδα Κοινωνικής Μέριμνας” Δήμου Ν. Προποντίδας
Αρμόδια Υπηρεσία υλοποίηση είναι η Κοινωφελής Επιχείρηση Δήμου Ν. Προποντίδας
◦ Α’ & Β’ προγράμματα Βοήθεια στο Σπίτι Δ.Ε. Μουδανιών
◦ Μονάδα Κοινωνικής Μέριμνας Δ.Ε. Καλλικράτειας
◦ Βοήθεια στο Σπίτι Δ.Ε. Τρίγλιας

Οι Κοινωνικοί Λειτουργοί των προγραμμάτων καλύπτουν μεταξύ άλλων τις ανάγκες του Δήμου σε:
• κοινωνικές έρευνες για
• εξυπηρέτηση ή παραπομπή ατομικών περιστατικών
• συνοδεία περιστατικών
• συνεργασία με τις σχολικές μονάδες και τους σχολικούς συμβούλους για αντιμετώπιση περιστατικών σχολικής βίας κ.α.

Εθνικό Δίκτυο Προαγωγής της Υγείας στους Χώρους Εργασίας
Το συγκεκριμένο πρόγραμμα, εστιάζει τόσο στην ατομική συμπεριφορά όσο και στις συνθήκες εργασίας για μια υγιή επιχείρηση και θεωρεί ότι ο εργαζόμενος είναι παράγοντας επιτυχίας για την οικονομική ανάπτυξη της.

Ομάδα Προστασίας Ανηλίκων του ΚΕΣΑΘΕΑ
Η ομάδα προστασίας Ανηλίκων του Κ.Ε.Σ.Α.Θ.Ε.Α. συστήθηκε στον Δήμο Ν. Προποντίδας το 2011. Αποτελείται από 3 Κοινωνικούς Λειτουργούς, υπαλλήλους της Κοινωφελούς Επιχείρησης Δήμου Ν. Προποντίδας, τα οποία αποτελούν τα πρόσωπα αναφοράς του Δήμου για τη λειτουργία της Εθνικής Γραμμής Προστασίας του Παιδιού και αναλαμβάνουν τις κοινωνικές έρευνες για θέματα κακοποίησης ανηλίκων και συμβάντων έκθεσής τους σε κίνδυνο.

Υλοποίηση προγραμμάτων και δράσεων προώθησης της αρχής της Ισότητας των Φύλων
Ενέργειες και δράσεις που αφορούν στην Ισότητα των Φύλων:
• Παροχή συμβουλευτικών υπηρεσιών, διερεύνηση και παραπομπή σε αρμόδιους φορείς ή υπηρεσίες σε γυναίκες θύματα βίας.
• Banner στο site του Δήμου για την “τηλεφωνική γραμμή SOS 15900”, που απευθύνεται σε γυναίκες θύματα βίας και τον “Οδηγό Φορέων Παροχής Υπηρεσιών σε κακοποιημένες γυναίκες” του Ευρωπαϊκού Δικτύου κατά της Βίας.

Επίσκεψη του 1ου Κινητού Εργαστηρίου ενημέρωσης, εκπαίδευσης & τεχνολογίας από το «Το Χαμόγελο του Παιδιού»
Οι κάτοικοι του Δήμου μας ενημερώθηκαν σχετικά με θέματα ασφαλούς πλοήγησης στο διαδίκτυο, το cyber bullying, το σχολικό εκφοβισμό, την κακοποίηση και πολλά άλλα σχετικά με την ασφαλή χρήση της τεχνολογίας.

Δευτεροβάθμια φροντίδα ψυχικής υγείας (για ανθρώπους που νοσούν):
Κοινωνικό Συνεταιρισμό Περιορισμένης Ευθύνης (Κοι.Σ.Π.Ε.) Το.Ψ.Υ. Ανατολικού τομέα Θεσσαλονίκης-Χαλκιδικής
Σκοπός του είναι η άσκηση οποιασδήποτε μορφής οικονομικής δραστηριότητας παραγωγικού ή εμπορικού χαρακτήρα, στοχεύοντας στην κοινωνικοοικονομική ενσωμάτωση και την επαγγελματική ένταξη ατόμων με ψυχοκοινωνικά προβλήματα συμβάλλοντας με αυτόν τον τρόπο στη θεραπεία τους και στην κατά το δυνατόν οικονομική τους αυτάρκεια.
Σε περίπτωση που χρειαστείτε συμβουλευτική ψυχοκοινωνική στήριξη επικοινωνήστε με τα παρακάτω τηλέφωνα:
Κέντρο Κοινότητας Δήμου Νέας Προποντίδας

Τηλέφωνο Επικοινωνίας: 2373350203

Υπεύθυνες:
Λευκαδίτου Ιωάννα – Ψυχολόγος
Πιπιλιάρη Αντιγόνοι – Κοινωνική Λειτουργός

Ψυχολόγος Κοινωφελούς Επιχείρησης Δήμου Νέας Προποντίδας
(Δημοτικό Κατάστημα Νέας Καλλικράτειας)

Τηλέφωνο Επικοινωνίας: 2399350022

Υπεύθυνος:
Ντάντουλας Δημήτριος